Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Grillat högrev

hogrev
4-5 pers.

ca 1 kg högrev i bit
2 liter vatten
2 tärningar köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 tsk sambal olek
1 msk Original Creole Seasoning
½ dl rökarom

Glaze
1,25 dl olivolja
2 msk ketchup
1 msk honung
2 rosmarinkvistar, hela
salt,  1 msk lökpulver, svartpeppar
2 msk Original Creole Seasoning

Dag 1
Lägg köttet i en stor gryta och häll på vattnet, fyll ev på lite till om vattnet inte täcker (lite av köttet kan sticka upp över ytan). Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, soja, vitlök i skivor och sambal olek, om man vill. Krydda efter eget tycke och smak med Original Creole Seasoning eller grillkrydda, lökpulver och salvia. Koka upp och låt sedan puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar. Ta upp köttet och låt svalna, lägg sedan in köttet i kylen till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre.

Tips: På slutet av koket ”dra” lite med ett par gafflar i köttet för att se om det började falla isär och är mört.

Dag 2
Rör ihop ingredienserna till glazen och smaka av med kryddorna.
Ta fram köttet 30 min innan grillningen. Plocka upp rosmarinkvistarna ur glazen. Skär köttet i tjocka skivor, ca 2 cm, grilla sedan i 3-4 minuter, ta upp på ett fat och pensla med glazen på båda sidor, lägg tillbaka köttet på grillen och låt ligga i någon minut – passa så det inte bränns!

Honungsmarinerad kassler på potatisbädd

1-DSC_6386

4 portioner

8 tjocka skivor kassler, med eller utan ben

Marinad:
2 dl apelsin- eller ananasjuice
½ dl honung
3 msk vinäger
½ dl matolja
½ dl kinesisk soja
2 klyftor pressad vitlök
1 msk färsk riven ingefära
½ tsk cayennepeppar

Till servering:
1 kg potatis
3 msk matolja
1 msk kummin
grovt salt

Till servering:
grillade champinjoner, paprika

Ugn: 225-250°

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och rör tills honungen löst sig.
Skiva kasslern och lägg den i marinaden. Täck med plastfolie och ställ kallt över natten.
Borsta potatisen ren och skär i ganska tjocka skivor. Smörj en eldfast form med olja. Lägg i potatisskivorna och pensla även dessa med olja. Strö över kummin och det grova saltet.
Grädda i mitten av ugnen, vänd potatisen då och då med en stekspade. Efter 30 minuter; ta ut formen och placera kasslerskivorna på toppen av potatisen.
Öka värmen i ugnen till 250°. Sätt åter in formen i ugnen, en fals uppifrån, ytterligare 15-20 minuter. Vänd kasslerskivorna efter halva tiden och pensla gärna på extra av marinaden.

Upphittad

Några frön som har hamnat i galen tunna!

1-DSC_4255

IKEAs julbord

I dag var vi åt IKEAs julbord! Mycket prisvärt!

ikeajul

Smaskig fisksoppa med saffran

1-DSC_6340

4 port

Smör att steka i
15 cm purjolök
½  röd paprika
1 stor morot
1 burk krossade tomater
3 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
1½ msk  fiskfond
2 msk hummerfond
dill
1 påse saffran
4 dl grädde
1 förpackning fisk, tex alaska pollock eller torskfilé
500 gram räkor

Börja med att skala räkorna samt ta fram fisken så att den hinner tina innan den ska tillagas.
Hacka purjolöken, skala och riv moroten samt finhacka paprikan och stek sedan detta i lite smör i en kastrull. När grönsakerna mjuknat något, tillsätt krossade tomater, vitt vin, fiskbuljongtärning, hummerfond, dill samt saffran och låta koka i cirka tio minuter. Tillsätt därefter grädden som får koka upp . Smaka av och tillsätt salt och peppar efter eget tycke och smak.
Det är sedan dags att tillsätta den upptinade fisken som delas i mindre bitar (ca 2x2cm) innan den hamnar i kastrullen. Låt sedan fisken kokas så den blir klar i cirka tio minuter. Rör i de skalade räkorna precis innan servering och servera gärna med vitlöksbröd eller något annat gott bröd till. Redo att avnjutas, smaklig måltid!

Minne

1-skanna0002

RANSONERINGSKORT
Många av oss har ju sett ransoneringskort. Men hur användes de?
Alla svenska medborgare fick ett ”Personkort”. På kortet finns plats för namn, födelsedatum, yrke och adress. För att inte någon skulle få två kort användes mantalslängden som grund. Varje hushåll fick skriva en s.k. hushållslista med rekvisition av personkort. Denna rekvisition lämnades till kristidsnämden i respektive mantalsskrivningsort. När personkorten skulle hämtas, fick mottagaren kvittera dem på hushållslistan.

1-DSC_6389

Lite gamla 5-or

 

2-skanna0118_redigerad-2

Visby hamn. Mitten av 50-talet. Antagligen en skolresa

Hästkunskap

Det var en gång en gubbe som hade två hästar, men han hade väldigt svårt att se skillnad på dom.
En dag kom han på att han kunde klippa manen på den ena, så då kunde han ju skilja dem åt ett tag. Fast manen växte ju ut igen.
När han beklagade sig för sin granne fick han till svar:
– Den svarta hästen är ju flera centimeter högre än den vita!

Svenska smaker, löjrom, matjessill och kumminost

2012-10-26 Svenska smaker, löjrom, matjessill och kumminost_001
4 port.

75 g kumminost
1/4 rödlök
1/4 citron
75 g löjrom
baguette 1/3
4 knäckebrödssticks, skivor t ex Wilmas
½  burk matjessill, (100 g)
3/4 dl gräddfil
4 gräslöksstrån
3/4 dl crème fraiche
½  krm nymald svartpeppar

1. Skär kumminosten i tärningar och förvara i lufttät burk i kylskåp, kan göras två dagar i förväg.
2. Skala och finhacka rödlöken. Skär citronen i mycket tunna klyftor. Låt löjrommen rinna av i en sil.
3. Skär baguetten i skivor. Grilla brödet i grillpanna tills det fått fin färg och grillyta. Detta kan förberedas dagen före.
4. Lägg upp knäckebröd, sill, gräddfil och ost på ena sidan av  tallrikarna. Toppa med gräslök. Lägg en liten klick crème fraiche och en klick löjrom på det grillade brödet. Toppa med rödlök, citronklyfta och svartpeppar. Lägg toasten på tallriken.

Smakrik falukorv

4 pers.

400 gram falukorv
2 skivade vitlöksklyftor
2 skivor ungersk salami
1/2 dl chilisås
4 skivor prästost
8 svarta oliver
1 burk krossade tomater
1 dl timjan, svartpeppar, salt

Placera falukorven i en smord ugnsfast form. Gör fyra snitt i falukorven. Placera en halv skiva salami, ost och vitlök i varje snitt. Dryssla över hackad oliver. Blanda chilisås, krossade tomater, timjan salt och peppar och häll över falukorven. Stek den i ugnen i 225 grader i 20 minuter.
Servera kokt kornris till.

Italienska biffar i medelhavssås

1-DSC_6330

4 pers.

400 g köttfärs
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl Arla Ko mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk rivet citronskal

5 soltorkade tomater inlagda i olja
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1/2 tsk torkad salvia
salt och peppar

Blanda färsen med potatismjöl, mjölk, salt, peppar och citronskal. Forma 8 jämnstora biffar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Ta upp biffarna och gör ren pannan. Hacka tomterna. Blanda grädde och tomater i stekpannan, lägg i biffarna. Låt puttra ca 2 min. Smaka av med salvia, salt och peppar. Servera med pasta och sallad.