Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Vardagsmotion bra för hjärtat

 

En ny svensk studie visar att äldre personer som sysslar med stillasittande aktiviteter löper en högre risk att drabbas av en hjärtinfarkt eller stroke sent i livet, än de som är dagligt aktiva.

– Vi såg att de som har en aktiv fritid, oberoende av om de tränar för övrigt, hade 30 procent lägre risk att inom drygt ett decennium, insjukna i någon hjärt- och kärlsjukdom. 30 procent är väldigt mycket, det är mer än vad man kan åstadkomma med medicin, säger Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin vid Karolinska Institutet, som har varit med och gjort studien, till Sveriges radio.

I studien, gjord av forskare vid Karolinska institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, har man mätt vardagsmotion hos över 4 000 kvinnor och män, från att de var 60 år och under tolv år framåt, och räknat bort orsakssamband som exempelvis rökning, nyttig kost eller hög utbildning.

Resultaten visar att vardagsmotion räcker för en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.

– I dag så lever ju svenska män och kvinnor till ungefär 80-års ålder så det handlar om att kunna vara frisk, ha en god livskvalitet i 20 år till och då har vardagsrörelse en stor betydelse, säger Hellénius.

Publicerad den: 2013-10-30

Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Källor: SR.se (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?

Grå

 

För en liten stund sen var vår björk fylld med små ljusgröna “musöron”

1-PICT3579

Klyftpotatis II

 

DSC_6214

4 pers.

1 kg Asterixpotatis, eller annan fast sort
1,5 msk spiskummin eller rosmarin
3 vitlöksklyftor
salt
olivolja

1. Klyfta potatisen och lägg i en skål, slå sedan över kokande vatten så att det täcker potatisen. Låt stå i ca 5 minuter.
2. Häll sedan av vattnet och slå upp potatisen i en ugnsfastform.
3. Torka potatisen med papper så att den är torr.
4. Krydda med salt, spiskummin, krossad tre stycken vitlökar och lite olivolja.
5. Blanda runt och baka i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.

Mysingen

Mysingen är en stor fjärd i Stockholms södra skärgård. Mysingen gränsar till Nynäshamn, Yxlö och Muskö i väster, Gålö i norr och Ornö, Utö, Rånö samt Nåttarö i öster. I söder slutar Mysingen i Danziger gatt där även ön Mällsten återfinns. I övrigt är Mysingen praktiskt taget fritt från öar med undantag från Mysingeholm.

Landsortsleden som går genom Mysingen är den viktigaste farleden in mot Stockholm söderifrån.

Fjärden är omsjungen av Evert Taube i Vals på Mysingen

 

DSC_5817

Danziger Gatt

DSC_5814

DSC_5771Nåttarö med utsikt mot Mysingen.

 

Vinden från havet har friskat
och Mysingen möter med sjögång,
håller sig brisen så här,
sträcker vi ut till Mysingsholm!
Hör du hur bogsvallet brusar
och kölvattnet porlar och skummar?
Se, varje brytande våg
spolar vårt blänkande däck!
Solen, som skimrar ur diset kring Nåtarö, Ålö och Utö,
målar i blått och i violett
hela din kust, Södertörn.
Båten den knarrar och kränger
och seglen står spända som sköldar!
Här ha vi Danziger Gatt!
hör hur det dånar från sjön!
Vi gå till Utö för natten,
vi gå till Utö för natten,
vi gå till Utö för natten,
vi gå till Utö för natt.
Godnatt, små vågor som klucka,
godnatt, små vågor som klucka,
godnatt, små vågor som klucka,
godnatt, små vågor, godnatt.

Nattåget till Malmö

En resenär med nattåget från Stockholm till Malmö bad konduktören att bli väckt i Alvesta och påpekade att han var mycket svårväckt.
Senare står han rasande på Malmö station och skäller ut konduktören för hans slarv.
Denne tröstas av en kollega som säger:
– Fasligt, vad den karlen var rasande!
– Ja, svarade konduktören, men det var ingenting mot den jag satte av i Alvesta…

Biffpanna

DSC_6213

 

1 portion

125 g magert nötkött (t ex. biff eller rostbiff)
1 gul lök
1 tsk olja
1 tsk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 dl vatten
1/4 smulad köttbuljongtärning
1/2 tsk oregano
2 msk lätt-crème fraiche
1/2 finhackad vitlök

Skär köttet i strimlor. Skala och hacka löken. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg löken på slutet. Tillsätt tomatpurén, vinägern, vatten, buljongtärningen och oregano. Låt allt koka i ca 5 minuter. Rör sedan i crème fraiche och vitlöken. Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.

Krämig laxgratäng med sting

DSC_6208

4 pers

500 gr laxfiléer
2-3 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
1 rödlök
3 tomater
15 cm purjolök
2 tsk torkade chiliflingor
100 gr riven vällagrad ost.
Salt
Svartpeppar nymald.
Smör till formen.

1. Lägg fyra laxfiléer i en smord ugnssäker form.
2. Finhacka rödlöken, strimla purjolöken, skiva tomaterna och hacka vitlöken.
3. Blanda ihop crème fraiche, matlagningsgrädde, dijonsenap och chili. I med all lök. Salta, peppra och rör om.
4. Lägg tomaterna över laxen.
5. Täck laxen med blandningen och avsluta med ett lager riven ost.
30-35 min i 200 grader.
Serveras med kokt pressad potatis, rivna morötter och citronklyftor.

Matig blomkålssoppa

DSC_4315
2 port.

200 g blomkål
½  purjolök
2-3 potatisar
½  msk smör
4 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärningar
ev ½  dl grädde
hackad persilja

Serveringstips:
ostsmörgåsar

Ansa och skölj blomkålen. Dela den i buketter. Skölj och strimla purjolöken. Skala och skiva potatisen.
Smält smöret och fräs purjolöken ett par minuter.
Häll på vatten, smula i buljongtärningar och koka upp. Lägg i blomkålen och koka på svag värme under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.
Finfördela grönsakerna med lite av buljongen i matberedare och häll tillbaka purén i resten av buljongen. Eller vispa sönder grönsakerna med stålvisp direkt i kastrullen.
Koka upp soppan och runda eventuellt av med lite grädde. Strö över persilja.

Motion

Vätskekontroll efter att ca 12000 löpare passerat

Vid en vätskekontroll på Stockholm Maraton då alla löpare försvunnit i fjärran

Gratinerad kräftsmörgås

DSC_6207

4 smörgåsar

2 burkar kräftstjärtar, i lake (à 330 g)
0,5 liten schalottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl rapsolja
1 msk worcestersås
1 tsk sambal oelek
2 krm salt
2 dl grovriven västerbottensost,
2 msk hackad basilika
2 msk  finhackad röd paprika,
0,5 baguette, gärna italiensk
2 msk smör
2 krm vitlökspulver

1. Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda lök, olja, worcestersås, sambal oelek och salt. Vänd i kräftstjärtarna och låt marinera i kylskåpet ca 2 timmar.
2. Blanda osten med basilika och paprika.
3. Skär baguetten i 4 bitar. Bred dem med smör och pudra över vitlökspulvret.
4. Skeda på de marinerade avrunna kräftstjärtarna. Toppa med ostblandning. Hit kan förberedas.
5. Inför servering: Sätt ugnen på 225°. Gratinera smörgåsarna mitt i ugnen på bakpappersklädd plåt ca 10 min eller tills osten smält och fått fin färg.