Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Fylld lövbiff med bakad potatis

Namnlöst-1

4 portioner

500 g lövbiff
2 äpplen
1 lök
250 g kesella
2 cm pepparrot
salt & peppar

Börja med att picka hål i potatisarna och baka dem i mikrovågsugnen.
Klyfta äpplet och löken och rulla in en klyfta av varje i lövbiffarna.
Riv pepparroten och krydda kesellan med pepparrot, salt och peppar. Vill du ha en mildare pepparrotssmak kan du snabbt koka pepparroten i lite mjölk.
Stek lövbiffsrulladerna i het panna, krydda med salt och peppar. Stek resten av äpplet och löken som grönsak när du stekt köttet. Servera med bakad potatis och en sallad.

Isterbandsgratäng

DSC_6147

4 pers.
1 tim.

5 Isterband
0,6 kg Potatis (mjölig sort)
2 Gula lökar
½ dl Grädde
1 tsk torkad Basilika
50 g Cocktailtomater
25 g Smör
5 dl Mjölk
2 Ägg
½ dl Ströbröd
Salt & peppar

1. Skala och koka potatis tills mjuk.
2. Skala och hacka lök. Skär upp isterband och ta ut köttet. Hacka grovt.
3. Fräs lök i stekpanna på medelvärme. Tillsätt isterband och fräs några minuter till. Tillsätt basilika och grädde. Ta bort från värmen.
4. Sätt ugnen på 200°C.
5. Halvera tomater. Rör ner med isterbanden.
6. Mosa potatis med smör och en del av mjölken till en lagom koncistens. Salta och peppra.
7. Vispa ihop resten av mjölken och ägg. Salta och peppra.
8. Lägg isterbanden i botten på en ugnsfast form. Spritsa potatismos längs kanterna. Häll i äggstanningen. Strö över ströbröd. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter.

Champinjonsoppa

 

ChampignonMushroom

Champinjoner

6 pers.

600 g champinjoner

1 gul lök

1 purjolök

2 morötter

ca 50 g rotselleri

2 vitlöksklyftor

1 buljongtärning + vatten

2 msk smör

4 dl grädde

2 msk vetemjöl

Salt och peppar

  Ta undan 10-12 svampar, skiva och stek dem och använd dem som garnering i soppan. Hacka resten av svampen grovt. Skala och hacka löken. Ansa och skala grönsakerna och skär dem i små bitar.

  Fräs svamp, grönsaker och vitlök lätt i smör i en stor gryta. Häll på buljong och sjud under lock i ca 30 minuter.

  Häll soppan i mixer eller matberedare och finfördela den. Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp. Blanda grädde och mjöl och vispa ner i soppan. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

TisdagsTema Löv

 

Löven börjar att fylla dammen!

Fontänskulturen i Centralbadsparken Triton på delfin är skapad av Greta Klemming, Wilhelm Klemmings dotter, och invigdes 1923.

DSC_4199 loev

Grön sommarsoppa med korv

 

DSC_6145webb

4 personer
300 g kokta färskpotatisar
200 g romanesco
200 g broccoli
2 chorizokorvar, (à 100 g)
5 dl vatten
2,5 msk konc grönsaksfond
5 dl mjölk
1 tsk maizena majsstärkelse
0,5 tsk salt
2 msk hackad persilja

Romanesco är en hybrid mellan blomkål och broccoli. Den har en mild smak som mest påminner om blomkål.

1. Skiva potatisen. Bryt romanesco och broccoli i små buketter och skär stocken i skivor. Skiva korven.
2. Koka upp vatten och fond i en gryta. Tillsätt broccoli och romanesco och låt koka ca 5 min.
3. Häll i mjölken och tillsätt potatis och korv. Låt koka ca 2 min.
4. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i soppan och låt koka upp. Smaka av soppan med salt och blanda i persilja.
Servera med bröd.

Smoothie med banan, frukt och bär

DSC_6143
1 portion.

Hallonsmoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell youghurt
1/2 banan
1 dl frysta hallon

Blåbärsmoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell youghurt
1/2 banan
1 dl frysta blåbär

Fruktsmoothie
2 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild naturell youghurt
1/2 banan
1 kiwi persika eller mango (skalade och utan kärna)

Lägg yoghurt, skalad banan och bär eller frukt i en mixer.
Mixa till en slät smoothie.
Servera genast.

FotoTriss Höst

Eftersom hösten inte inkommit här i Östra Svealand så blir det bilder från ett annat år!

FotoTriss.jpg1

 

FotoTriss.jpg2

 

FotoTriss.jpg3

…och så en värmande brasa i höstrusket!

Brownies

Hazelnut

Ca 24 st

1 dl nötkärnor
125 g smör
1 dl kakao
4 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Glasyr:
150 g smält blockchoklad
50 g grovhackade valnötter
Ugn: 175 grader

Hacka nötterna. Smält smöret och blanda ner kakaon.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner kakaoblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner tillsammans med nötterna.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna. Grädda 35 minuter.
Låt kakan svalna. Bred över blockchoklad och strö över nötter. Skär upp i rutor.

Hur var namnet?

Gamle Bertil kommer till bankkontoret i Kivik.
Den nya kassörskan – icke Kiviksbo, icke Österlenbo, ja inte ens skåning – vill ha reda på hans namn.
– Ja hidder Kalsson. Bertil Kalsson.
– Ursäkta. Hur va förnamnet igen?
– Bertil, udan M.
– Utan m?
– Ja, Bertil udan m.
– Men där är väl inget m i Bertil.
– Va de ente precis de ja sa?

Fiskgratäng med tomat och örter

HokiFillet

4 pers. ca. 30 min.

500 gram  Findus Hokifilé 400 g, eller torskfilé
1 burk passerade tomater
1 burk crème fraiche 17%
1 dl  riven parmesanost eller Västerbotten
1 msk  fiskfond
salt och peppar
1 tsk  torkad oregano
1 kruka basilika
0,3 kruka timjan
1 vitlöksklyfta
0,5 knippa salladslökar
blandad sallad
3 dl matvete

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tina fisken och placera ut filéerna i en ugnsfast form.
3. Blanda ihop crème fraiche, basilika, fond, salt, peppar, oregano, vitlök och passerade tomater och häll såsen över fisken. Skär salladslöken i lite mindre bitar och strö över den.
4. Riv osten och strö över denna. Gratinera i ca 25 minuter.
Servera med matvete plus en sallad.