Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Lammfärsbiffar med tzatziki i pitabröd

2012-10-19 Lammfärsbiffar med tzatziki i pitabröd_001
2 pers.

250 g lammfärs
½  vitlöksklyfta, finriven eller pressad
1½  msk vatten
1 msk ajvar relish
1/4  msk spiskummin
Lite hackad timjan, eller torkad
½  kruka persilja, hackad
1/4 citron, finrivet skal
Salt, efter smak
Svartpeppar, efter smak

Tzatziki
1/4 riven gurka
Salt, efter smak
1 dl grekisk yoghurt 10 %
½ vitlöksklyfta, finriven eller pressad

Tillbehör
2 pitabröd
½  huvud isbergssallad, strimlat
2 skivade tomater
1 bit skivad gurka
½  skalad och skivad rödlök

1. Blanda färsen med vitlök, vatten, ajvar, kryddor, citronskal, salt och peppar. Gör ett stekprov om du är osäker på sältan.
2. Forma sedan färsen till biffar.
3. Pensla biffarna med lite olja och grilla eller stek på hög värme ca 3 minuter på varje sida.
4. Lägg den rivna gurkan till tzatzikin i ett durkslag och blanda med lite salt. Låt dra minst 10 minuter.
5. Krama ur all vätska ur gurkan och blanda med yoghurt och vitlök.
6. Grilla pitabröden snabbt på båda sidor.
7. Skär ett snitt i bröden och fyll med sallad, tomat, gurka, rödlök, tzatziki och lammfärsbiffar.

Falugryta med äpple

DSC_5998

4 pers.

400 gram Falukorv
2 syrliga äpplen
100 g Rotselleri
1 brk Krossade tomater
10 st Oliver (gröna el. svarta)
2 dl matlagningsgrädde
2 msk Matfett till stekning
Salt & peppar
Persilja till garnering
   
Tillbehör:
1 Baguette

1. Skär falukorven i bitar. Ta bort äpplets kärnhus och hacka äpplen och rotselleri grovt. Skiva oliver.
2. Koka rotselleri tills den mjuknat (al dente) i cirka 8-10 minuter. Ta ur, låt rinna av.
3. Stek falukorv i lite matfett på medelvärme i cirka 4 minuter. Rör om.
4. Tillsätt i pannan rotselleri, krossade tomater, oliver, grädde och äpple. Salta och peppra. Låt småkoka 3-5 minuter.
5. Lägg upp och garnera med persilja.

Krämig kaviarströmming

 

DSC_2664

4 portioner

600 g strömmingsfilé

1 tsk salt

1 st liten rödlök

1 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

0,5 dl lättrökt kaviar

2 msk chilisås

2 msk ströbröd

1 Sätt ugnen på 225 grader. Skölj strömmingen, låt den rinna av och klappa
den torr med hushållspapper. Klipp bort ryggfenan.
2 Lägg strömmingen med köttsidan upp och strö på salt. Rulla filéerna med
skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i en smord ugnsfast form.
3 Skala och hacka löken. Blanda ihop grädde, crème fraiche, kaviar, chilisås
och lök. Häll blandningen över strömmingen.
Strö över ströbrödet.
4 Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Djävulssås – röd het sås

saaskanna
4-6 port

2 röda paprikor urkärnade
5 körsbärstomater
1- 2 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
½ dl tomatketchup
2 msk japansk soja
1 dl olivolja
3 msk pressad citron
salt
peppar

Dela paprikorna och ta ur kärnorna. Gör detsamma med chilin. Anpassa mängden chili efter hur het sås du vill ha. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. Smaka och salta och peppra.

Haricots verts med vitlök

4 personer

  • 250-300 g haricots verts
  • 2 msk olivolja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och peppar
  • 25 g smör

  Koka bönorna i saltat vatten 6-7 minuter. Häll av kokvattnet och spola bönorna med kallt vatten. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i vitlök, ströbröd och persilja. Rör om och fräs några minuter. Salta, peppra och låt smöret smälta ner. Tillsätt bönorna, rör om och låt dem bli varma.
  Servera till grillat kött eller som egen rätt.

Köttfärsgratäng

2013-08-23 Köttfärsgratäng_001

Antal personer: 4

900 g fast potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk olja
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
ca 500 g nötfärs
salt och svartpeppar
2 msk soja
½ msk timjan
1 tsk smör eller margarin
2 tomater
2 dl riven ost
½ blomkålshuvud
2 msk hackad persilja

Sätt ugnen på 225°C.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs den gula löken i oljan i en stekpanna. Tillsätt vitlök och tomatpuré. Fräs ytterligare några minuter. Ta av stekpannan från plattan och rör ner vattnet.
Blanda färsen med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar (för 4 port). Rör ner soja, timjan, lök och spadet från stekpannan.
Platta ut färsen i en smord ugnssäker form.
Skiva tomaterna och lägg på färsen. Strö över osten.
Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter.
Ansa och skär blomkålen i buketter, koka dem mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet från blomkålen och rör i persiljan. Krydda med salt och peppar.
Servera färsen till den kokta potatisen och blomkålen.

Kanelmarinad

  • 1/2 dl soja
  • 3 msk honung
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk mald kanel

Beräkna minst 150 gram kött per portion. Använd färsk skinka, bog benfri kotlett, karré eller sidfläsk. Skär köttet i jämnstora bitar och marinera i 1 – 3 timmar. Torka av och trä upp på grillspett. Grilla 6 – 8 minuter.
Vrid spettet då och då.  Passar bra till sid- eller bogfläsk
*************************************************************
Blanda samman ingredienserna till marinaden i dubbla plastpåsar och lägg i köttet.

Köttfärsgratäng med curry, lök och potatis

Documents_001

4 pers Över 20 min

10 fasta potatisar ca 500 g
1 gul lök
1/2 vitkål ca 500 g
2 msk smör eller margarin
1 msk curry
500 g blandfärs
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Koka potatisen.
3. Skala och finhacka löken. Strimla vitkålen fint. Fräs lök och kål i matfettet ca 10 minuter. Tillsätt curry och fräs ytterligare 2-3 minuter.
3. Blanda färsen med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt kålblandningen och rör om. Lägg allt i en smord form (ca 30 x 20 cm). Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
4. Servera gratängen med potatis, bröd och sallad.

Kräftskiva en måndagkväll

 

2013-08-19 Kräftor_001

Vad vore en kräftskiva utan västerbotten paj!

2013-08-19 Kräftor_002

 

2013-08-19 Kräftor_003

Västerbottenpaj

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 g smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. eller dill och caviar

Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….  🙂
Tryck ut degen i formen – och upp med degen  i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan.  Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter  ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

2013-08-19 Kräftor_004

 

2013-08-19 Kräftor_005

2013-08-19 Kräftor_006

Italienska kalvrullader

 

4 pers.

Kalvrullader:

500-600 g kalvfilé

salt och vitpeppar

100 g leverpastej

1/2 dl finhackad rökt skinka

3 tsk konjak

1/2 tsk salvia

3 krm Fyra kryddor

Sås:

1/2 dl konjak

1 grönsaksbuljongtärning + 3 dl vatten

2 tsk kinesisk soja

1/2 dl portvin eller madeira

2 tsk arrowrot

1-2 matskedar smör

Tillbehör:

Pasta, till exempel gnocchi

Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan. Putsa filéerna fria från fett och hinnor. Skär dem i tjocka skivor. Ställ bitarna på högkant och banka ut till små lövtunna schnitzlar.
Mjukrör pastejen och och smaksätt den med skinka, konjak och kryddor. Klicka ut och fördela pastejen på köttskivorna. Rulla ihop och vik in kanterna; fäst ihop med tandpetare.
Krydda rulladerna med salt och peppar och bryn dem väl runt om i smör. Späd med konjaken och buljongen samt smaksätt med sojan. Låt rulladerna brässera sakta under lock 2-3 minuter.
Koka pastan. Ta upp rulladerna på en tallrik och täck med aluminiumfolie så att de håller värmen. Rör ut arrowrot i portvin/madeira och vispa ned redningen i buljongen under uppkok. Smaka av och sila såsen samt vispa i 1-2 msk kallt smör så blir såsen blank och fin.
  I Italien används alltid kalvfilé till denna rätt, men här kan det ibland vara svårt att få tag i (eller vara väldigt dyrt) och det går faktiskt bra att använda fläskfilé istället.