Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Farmors potatisgratäng med kantareller

2012-12-08 Farmors potatisgratäng med kantareller_001

1 kg  mandelpotatis
100 gram  rotselleri
½  gul lök
2 vitlöksklyftor
4 dl  matlagningsgrädde
0.75 msk  flytande kycklingfond
1 knippa  timjan
½  msk  flingsalt
svartpeppar från kvarn
150 gram färska kantareller
smör
1 dl riven Västerbottensost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatis, rotselleri, gul lök och vitlök tunt.
3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, salt och peppar.
4. Tillsätt potatis, rotselleri, gul lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.
5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.
6. Blanda svampen i potatiskoket och rör i osten.
7. Fyll blandningen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, ca 25 minuter.

Med spårvagnen till Gröna Lund

2013-07-29 Gröna Lund_001

Klara kyrka

2013-07-29 Gröna Lund_002

Nu sitter vi i spårvagnen mot Gröna Lund

2013-07-29 Gröna Lund_003

Här framme kommer Norrmalmstorg

2013-07-29 Gröna Lund_004

Nybroplan med Dramaten

 

2013-07-29 Gröna Lund_006

Nu har vi åkt på Strandvägen och ser Nordiska Museet som vi ska åka förbi

2013-07-29 Gröna Lund_007

Karl XV till häst vid Lejonslätten. Bakom ligger Biologiska museet.

2013-07-29 Gröna Lund_008

Liljevalchs konsthall och skymd av träden finns ABBA museet

2013-07-29 Gröna Lund_009

Och så Gröna Lund, med kastellholmen i bakgrunden

Grillad entrecôte a la Louisiana

entrecôte

4 pers.

  • 4 skivor entrecôte
  • 4 msk smält smör

Kryddblandning:

  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk kajennpeppar
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk svartpeppar 
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk oregano

  Blanda samman kryddblandningen.
Pensla köttskivorna med smält smör och strö därefter kryddblandningen på båda sidor.
  Grilla intensivt i ca 2 minuter på var sida. Låt därefter köttet vila i folie i 4-5 minuter.

Pasta med bacon & svamp

2013-07-19 Pasta med bacon och svamp_1277

4 portioner

1/2 liter färsk svamp eller 200 g på burk (kantareller är godast men champinjoner går lika bra)
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt, vitpeppar
1 tsk curry
2 dl crème fraiche
1 pkt bacon

Skär svampen i mindre bitar, fräs den färska till all vätska kokat bort. Låt den konserverade rinna av och fräs även den i lite margarin.
Smula ner buljongtärningen, slå på vatten och låt buljongen koka in några minuter på stark värme. Krydda, slå på crème fraiche och låt småputtra 5 minuter.
Klipp baconet i små bitar ner i en het stekpanna. Fräs bitarna knapriga, låt dem rinna av på ett hushållspapper.
Servera svampsåsen till nykokt pasta och strö baconet över varje portion

Lax med ansjovis

4 portioner

600 g laxfilé
1⁄2 tsk salt
55 g ansjovisfilé
1 st röd lök
2 dl Arla® gräddfil
1⁄2 dl hackad färsk gräslök

Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i skivor. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta. Häll spadet från ansjovisen över laxen. Hacka ansjovis och rödlök. Blanda med gräddfil, salt och större delen av gräslöken till en sås. Stek laxen i ugnen ca 15 min. Strö över resten av gräslöken.

Servera med såsen, kokt potatis och en sallad.

Tonfiskpasta med pepparrot

4 pers.
30 min.

4 port pasta (gärna spirali)
300 g haricots verts
2 burkar tonfisk i vatten (à 185 g)
1 msk riven pepparrot
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 msk olivolja
2 msk dill
2 tomater
1/2 gurka
1/2 påse babyspenat (à 65 g)
salt och peppar
1 1/2 dl gräddfil

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Spola pastan i ljummet vatten och låt rinna av.
Koka haricots verts enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna.
Låt tonfisken rinna av. Skala och riv pepparroten.
Blanda senap, vinäger, vatten, olja, dill och pepparrot i en stor bunke.
Skär tomater och gurka i stora tärningar.
Blanda alla ingredienser, vänd i spenaten och smaka av med salt och peppar.
Servera tonfiskpastan med gräddfil och gärna bröd.

Tonfiskpasta

4 pers.
15 min.

pasta för 4 personer
en liten gul lök
olivolja
1 burk krossade tomater
salt och peppar
torkad eller färsk rosmarin
2 burk tonfisk i olja

1. Börja med att koka upp vatten till pastan. Under tiden som pastan kokar så hacka och fräs löken i lite olivolja. Häll i de krossade tomaterna. Salta och peppra. Låt tomatsåsen koka ihop under 5 minuter.
2. Om rosmarinen är torkad så låt den koka i tomatsåsen några minuter. Om den är färsk så läggs den i på slutet tillsammans med tonfisken. Låt tonfisken bli varm.
Servera med pastan.

TisdagsTema: Natt

2013-07-16 Öland_1277

Nattutsikt från vårt fönster på vandrarhemmet “Mörby Hotell & Vandrarhem” i Mörbylånga på Öland

Stark korvgryta

4 pers
Tid: 25 min

ca 500 g skivad potatis
1 hönsbuljongtärning
2-3 kryddstarka korvar, t ex chorizo med kajenn
ca 350 g mager falu- eller kalkonkorv
smör eller margarin
vitlök efter smak
1-2 röda paprikor
1-2 gula lökar
paprikapulver
tomatpuré
klipp persilja eller lite av det gröna från en purjolök

Skala potatisen. Skär i skivor och koka dem mjuka i 6 dl vatten med buljongtärningen.
Skär den kryddiga korven i slantar och falukorven i strimlor. Bryn lätt i stor gryta med matfettet. Tillsätt vitlök samt paprikan och löken skuret i grova strimlor. Rör om och krydda med paprikapulvret och lite tomatpuré.
Vänd ner potatisen och späd med buljongen. Låt allt puttra ihop några minuter och strö rikligt med persilja eller purjolök över.

Räkgryta från Tjörn

4 portioner

8-10 hg räkor som skalas
1 stor finhackad gul lök
1 msk smör eller margarin
1-2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 stor strimlad purjolök
200-300 g skivade champinjoner
4 strimlade stjälkar blekselleri
1 röd strimlad paprika
2-3 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong (tärning)
3 dl vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
hackad dill

Fräs löken mjuk i fett utan att den tar färg. Strö över curry och paprikapulver.
Lägg i purjolök, svamp och blekselleri och fräs några minuter. Tillsätt paprikan. (Hit går att förbereda.)
Strö ner mjöl, rör om och späd med buljong och grädde. Sjud i några minuter och smaksätt med vitlök och citron.
Blanda till sist ner räkor och dill och låt allt bli genomvarmt utan att koka.
Bjud bröd eller kokt ris till.