Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

FotoTriss Sommar. Tema M…

Marknad

2011-07-15 Marknad i Krisdala_2153

2011-07-15 Marknad i Krisdala_21512011-07-15 Marknad i Krisdala_2152

Ost- och örtbakad potatis

 

2 kg färskpotatis
50 g riven prästost, långlagrad
25 g smör
1 dl hackad oregano

Lägg potatisen i en ugnsfast form, ringla lite olivolja över och salta. Baka sedan potatisen i ugnen på 225 grader tills de nästan är färdiga. Känn efter med en sticka. Blanda osten tillsammans med fint skuren oregano och smör. När potatisen mjuknat, plocka ur den ur ugnen och klicka ut smöret över potatisen. Baka sedan i ugnen tills smöret smällt.

Tisdagstema Trädgård

Tisdag_2151

Min virtuella trädgård! :=)

Teriyaki-lax

4 pers.

4 laxfilébitar á 150g
ris
1 Blue Dragon Teriyakimarinad

Marinera laxen i hälften av Teriyaki-marinaden i ca 30 minuter, vänd laxen efter halva tiden. Tag upp laxbitarna ur marinaden och lägg i ugnssäker form. Tillsätt resten av marinaden och tillaga ca 10-12 minuter i 250 grader eller stek den färdig i olja i stekpanna. Garnera med lime och servera med kokt ris.

Honungsmelon med lufttorkad skinka och mozzarella

2012-11-17 Honungsmelon med lufttorkad skinka och mozzarella_001
4 port.

1 honungsmelon, (ca 1 1/2 kilo)
12 skivor lufttorkad skinka
2 buffelmozzarellaostar, (à 125 g)
50 g svarta oliver
50 g blandade små sallads- och örtblad t ex spenat, senapsört, basilika, rucola, mangold, mâchesallad
1,5 msk balsamvinäger
2 msk extra virgin olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

1. Skär melonen i åtta klyftor och gröp ev ut kärnorna. Fördela skinkskivorna på tallrikar och lägg på melonklyftorna.
2. Skär mozzarellaosten i stora kuber och lägg på tallrikarna. Strö över oliver.
3. Blanda salladen i en skål med balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Toppa melonen med salladen och servera genast.

Potatissallad med soltorkad tomat, kapris och vårlök

svenskakocken

6 port

 

· 600 g färskpotatis eller små delikatesspotatisar

· 10 st soltorkade tomater i olja

· 3 msk fransk Dijon senap

· 2 msk vitvinsvinäger

· 1 dl olivolja

· 3 vårlökar eller en purjolök

· 3 msk kapris

· Gourmetsalt och nymalen svartpeppar

 

1. Skrubba ev. potatisen. Skala bort fula delar.

2. Koka färskpotatisen mjuk i ca 20 – 25 minuter. Låt svalna något.

3. Strimla de soltorkade tomaterna.

4. Blanda senap och vinäger i en stor skål.

5. Vispa i oljan, droppvis i början.

6. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

7. Dela potatisen i bitar förslagsvis i fyra eller halvor.

8. Blanda med senapsdressingen i skålen.

9. Strimla vårlöken och blanda i tillsammans med kapris och tomater.

10. Potatissalladen är klar att servera.

Orörlig

Desktop_001

Hoburgsgubben har blickat ut över Södra Östersjön en bra tid nu

Quornpaj

 

2013-03-07 Quornpaj_001

4 pers

2 ½ dl vetemjöl

100 g margarin

2-3 msk grädde eller vatten

 

Fyllning:

1 paket quorn färs, 300 g

olivolja

1 purjolök

1 röd paprika

3 msk svampfond

1 tsk Orginal Creole Seasoning

3 ägg

2 ½ dl matlagningsgrädde

5 msk riven västerbotten

Hacka snabbt ihop mjölet och margarinet och tillsätt vätskan till en slät pajdeg. Låt vila i 30 minuter. Tryck ut i rund pajform, c:a 23 cm och ställ kallt medan ugnen blir 200 grader.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fräs quorn-färsen i olivolja. Skölj och strimla purjolöken och vänd ner i pannan. Tillsätt den grovhackade paprikan, den smulade buljongtärningen och krydda rikligt startk. Vispa ihop äggen, grädden och den rivna parmesanen.

Bred ut fräset i pajskalet och häll på stanningen. Grädda på nedersta falsen tills pajen får gyllene färg, 30-35 minuter.

Indiska tomatbönor

2012-11-11 Indiska tomatbönor_001

2 pers.

ca 200 g blomkålshuvud
½  gul lök
½  msk Arla® smör-&rapsolja
1 1/4 msk garam masala
ca 200 g burk körsbärstomater
ca 200 g  burk krossade tomater med vitlök
½  msk riven färsk ingefära
ca 200 g  burk stora vita bönor
1 dl Arla Köket® matyoghurt
½  tsk salt
½  krm svartpeppar
ev. 1 kruka koriander
ev 2 msk kokosflingor

Dela blomkålen i mindre buketter. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör-&rapsolja i en kastrull. Tillsätt blomkål och garam masala. Fräs några minuter under omrörning. Tillsätt tomater och ingefära. Låt koka ca 8 min under lock tills blomkålen mjuknat något. Skölj bönorna och blanda ned dem i tomaterna. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hälften av yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander. Servera grytan med basmatiris, resten av yoghurten och eventuellt kokos.

Kebab i miniformat

2013-06-13 Kebab i miniformat_001
16 st

400 g nötfärs eller lamm
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
1⁄2 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 dl mjölk
Smör

Blanda färs, pressad vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin, gurkmeja och mjölk till en jämn smet. Forma färsen till små, avlånga bullar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 min.