Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Teriyakilax med grönsakswok och sesamfrön

2012-08-20 Teriyakilax med grönsakswok och sesamfrön_001

4 port. 30 min.

Teriyakisås
1,5 tsk riven ingefära
0,5 dl  teriyakisås

Wok
2 msk  olivolja
1,5 msk  citronsaft
1 morot i strimlor
0,5 st  purjolök i strimlor
1 skivad  vitlöksklyfta
1 tsk  sesamolja
1 bit vitkål i strimlor
salt och peppar

2 msk  vita sesamfrön
4 st  laxfilé

Till servering
2 lime till garnering

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda Teriyakisåsen med ingefära. Pensla laxen med såsen och spara lite till woken. Lägg laxfilén i en smord ugnssäker form, strö över sesamfrön. Tillaga laxen i ca 10-12 minuter i ugnen eller stek den färdig i stekpanna.
3. Hetta upp oljan i en wokpanna. Stek grönsakerna och vitlöken hastigt och smaksätt med citron och resten av teriyakisåsen. Smaka av med sesamolja, salt och peppar.
4. Servera laxen med limeklyftor, ris och grönsakswoken.

Catarinas ostsnacks

svenskakocken

8-10 bitar

1 msk Arla® smör-&rapsolja
1/2-1 pressad vitlöksklyfta
1 mjukt tunnbröd, ca 23×17 cm
1/2 tsk flingsalt
1 tsk oregano
1 1/2 dl riven Kvibille® Svecia

Sätt ugnen på 175°. Blanda smör-&rapsolja med vitlök och bred ut på tunnbrödet. Strö över salt, oregano och ost. Grädda i övre delen av ugnen tills det får färg, ca 5 min. Skär tunnbrödet i bitar.

Varning

DSC_2717 Varning beskuren vattenstämpel

Den varnar sig själv

Grön fiskgryta

4 pers

500 g potatis
1 gul lök
2 stora morötter
1 paket broccoli, 250 g
1 msk olja
3 dl fiskbuljong (tärning)
1 dl crème fraiche
1  tsk salt
1 tsk citronpeppar
400 g torskfiléer, färska eller frysta
ev 1 pressad vitlöksklyfta
Skala och skiva potatis, lök och morötter. Tina broccolin.
Fräs löken i olja och häll på buljong. Lägg i potatis och morötter och koka ca 10 minuter.
Rör ner crème fraiche och krydda med salt, peppar och ev vitlök. Lägg i broccolin och koka 5 minuter till.
Lägg i torsken i bitar och sjud den tills den är genomkokt, ca 5 minuter. Servera grytan med ett gott bröd.

Pasta med räkor, lax och läcker sås

2013-05-26 Pasta med räkor, lax och läcker sås_001

4 pers 35 min

300 g bandspagetti
250 g broccolibuketter
500 g räkor med skal
150 g kallrökt lax
200 g sockerärter
matfett till stekning
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Sås:
4 äggulor
1½ dl vispgrädde
2 dl vatten + ½ grönsaksbuljongtärning
2 msk citronsaft
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Koka broccolibuketterna knappt mjuka i saltat vatten.
Skala räkorna. Skär laxen i små tunna skivor. Skär sockerärterna i sneda bitar.
Vispa samman äggulor, grädde, buljong och citronsaft i en kastrull. Hetta långsamt upp såsen under konstant vispning tills den blir skummig och börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar. Såsen får inte koka, då skär den sig.
Smält matfett i en kastrull. Lägg i sockerärter och krossad vitlök och fräs ett par minuter under omrörning. Tillsätt räkorna och rör om. Ta kastrullen från värmen och rör i avrunnen pasta och laxskivor. Krydda med salt och peppar.
Fördela pastan i värmda tallrikar och häll såsen över. Garnera med broccolibuketter och strö över hackad basilika.

Fläskkarré på spett med grillad färskpotatis

30 minuter + tid för marinering    6 pers

Marinad:
1,5 dl olja
1,5 dl kikkomansoya
3 msk wasabipasta
1 kg fläskkarré i 3 cm kuber

Grillad färskpotatis:
1 kg färsk potatis
salt
krossade vitlöksklyftor
ev. rosmarinkvistar
flingsalt

Blanda marinaden och lägg i köttet. Täck med plast och låt marinera i kylskåp två timmar eller över natten. Blötlägg träspetten.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Trä köttkuberna på spetten. Grilla fläskkarrén runt om, på tätt grillgaller eller i grillpanna, tills den är genomstekt, 10-12 minuter. Mot slutet av grilltiden, lägg på potatis, vitlök, rosmarinkvistar och strö över flingsalt.
Träspett eller grillspett

Tomatsallad

480 g tomater, gärna blandade färger
2 finhackade schalottenlökar
1 dl basilika, plockade blad
5 finhackade vårlökar
1 msk olivolja
3 tsk balsamvinäger
2 krm salt
3 krm svartpeppar

Lägg tomater och basilika i en skål. Blanda en dressing på scharlottenlök, vårlök, olja, balsamvinäger, salt och peppar. Slå dressingen över tomaterna och blanda runt. Lägg upp på ett serveringsfat.

Fläskkarré med gremoulata

4 pers.

Tid: 20 minuter + tid för marinering

1 dl olivolja
2 dl hackad persilja
1 citron, finrivet skal
600 g fläskkarré i 3×3 cm bitar
8 vitlökar King solo eller små färska
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Servering:
1 halverad grillad citron

Blanda olivolja, persilja och citronskal. Marinera kött och hela oskalade vitlökar i olivolja, persilja och citron minst 30 minuter, gärna över natten.
Trä upp kött och vitlökar på spett, salta och peppra. Grilla 5 minuter runt om och ytterligare 5 minuter under lock.

Grillad steak med dillpestosmör

4 pers

4 skivor utskuren biff eller entrecôte, ca 600 g
2 msk Arla® smör-& rapsolja
2 tsk Worcestershiresås
1 tsk salt

Dillpestosmör
75 g rumsvarmt Arla smör
1 dl riven Kvibille Präst®
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad dill
1–2 msk finhackade hasselnötter eller mandlar

Dillpestosmöret ger det grillade köttet en oväntad och härlig smak av sommar.
Blanda smör-& rapsolja, worcestershiresås och salt. Pensla köttet på båda sidor med blandningen. Rör smöret luftigt. Rosta nötterna i en stekpanna, det ger dem en fin smak. Rör i ost, vitlök, dill och nötter i smöret.
Grilla köttet över glöd 2–3 min på varje sida. Servera köttet med dillpestosmör, citronklyftor, rostad färskpotatis och en blandad sallad på t ex machésallad, rucola, grovt riven morot, fänkål i tunna skivor och färska örter. Gör en enkel vinegrette till salladen.

På promenad från Kungsträdgården-Gamla Stan-Fatbursparken