Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Ugnsbakade tomater med tonfisk

4 pers.

8 bifftomater
1 burk tonfisk i vatten, 150 g
1/2 dl strimlad purjolök
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
150 g mozzarella

Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna och gröp ur innehållet och lägg i en skål.
Häll av tonfisken och blanda ner i skålen tillsammans med purjolök, olja, salt och peppar.
Placera tomaterna på en ugnsplåt och lägg i tonfiskfyllningen.
Smula mozzarella över och gratinera i ugnen i 20 minuter. Servera med sallad.

.

Karréskivor i medelhavsmarinad

4 pers.

Karré- eller kotlettskivor
½ tsk salt
2 krm svartpeppar

Marinad:
saften av en ½ citron
5 cl olja
1 tsk oregano
2 krm svartpeppar

  Blanda marinaden i plastpåse . Lägg i köttet och låt det marinera minst en timma , gärna längre. Torka av köttet innan grillningen.
  Krydda med svartpeppar och salt.
  Grilla köttet ca 3-4 minuter per sida. Servera med kokt potatis eller ugnsbakade potatisklyftor, citronklyfta, sallad och tzatziki.

Chili- och limepiffad varmrökt lax

8-10 personer (buffé)

1 1/5 kg varmrökt lax i bit

Chili- och limeolja
1/2 dl oliv- eller rapsolja
finrivet skal av 1 lime
3 krm chiliflakes

1. Blanda oljan med finrivet limeskal och chiliflakes.
2. Pensla laxen med oljan en stund före serveringen.

Jambalaya

4 pers.   35 min

3 gula lökar
3 stjälkar blekselleri
½ grön paprika
½ röd paprika
150 g rökt sidfläsk
150 g starkt kryddade korvar
olivolja till stekning
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tomater
2 dl hönsbuljong
2 dl ljust öl
2 lagerblad
1 tsk torkad chili
2 msk Tony chacheres creol seasoning

Servering:
250 g couscous
2  tomater
150 g majs
200 g gröna ärter
salt och malen vitpeppar

Skär grönsakerna, fläsket och korvarna i mindre bitar.
Hetta upp två matskedar olivolja i en stekpanna och fräs alla grönsaker tills de börjar få färg. Lägg över i en större gryta.
Stek korv- och fläskbitarna i stekpannan tills de får en fin stekyta.
Lägg korv- och fläskbitarna i grytan och tillsätt resten av ingredienserna. Låt alltsammans puttra i ca 15 minuter och smaka av med salt.
Koka couscousen. Dela tomaterna i klyftor och skär bort skal och kärnhus med en vass kniv. Blanda ner grönsakerna med couscousen och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg couscoussalladen på varma tallrikar och fördela grytan över.

Baconlindad laxfilé med potatis- och blomkålsstomp

1 pers.

1 portionsbit skinnfri laxfilé (ca 150 g)
2 potatisar
100 g blomkål
rivet skal av 1/2 citron + 1 tsk juice
3 skivor bacon (50 g)
olivolja
salt
nymalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225°C. Skala och klyfta potatisen. Skär blomkålen i buketter.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med blomkålen. Häll av och mosa grovt med en stöt eller en gaffel.
3. Blanda stopet med citronskal och 1 1/2 msk olja. Smaka av med 1 1/2 krm salt och 1/2 krm peppar.
4. Linda baconskivorna runt fisken och lägg den i en ugnssäker form.
5. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Servera laxen med potatis- och blomkålsstomp och en fräsch grönsallad.

Fylld gratinerad spättafilé

4 pers
8 rödspättafiléer
½ dl vitt vin
2 dl fiskbuljong eller 2 dl vatten + ½ fiskbuljongtärning
2 dl grädde
maizenamjöl till redning
saft från ½ citron
1 krm kajennpeppar
salt
2 äggulor
2 msk parmesanost

Fyllning:
1 msk smör eller margarin
100 g champinjoner
100 g broccoli
½ liten gul lök
1 dl grädde
salt och peppar

Garnering:
räkor
timjan
sparris
tomater

Gör fyllningen. Hacka champinjoner och broccoli mycket fint. Hacka lök fint och fräs den med svampen i matfett tills vätskan kokat bort och tillsätt därefter broccolin.
Låt broccolin fräsa med någon minut och tillsätt grädden. Koka ihop till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
Smörj en ugnsfast form. Lägg fräset på ena halvan av filén och vik över. Placerafilén i formen, häll på vin och lägg ett smörat bakplåtspapper över. Baka fisken i 20 minuter i 200 grader.
Häll vätskan från formen i en kastrull. Tillsätt fiskbuljong och grädde och koka ca 5 minuter. Red eventuellt av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med citronsaft, kajennpeppar och salt.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulor och ost i såsen.
Lägg fisken på ett ugnsfast fat, häll såsen över och gratinera tills såsen fått fin färg i 5 minuter i 250 graders överugnsvärme.
Garnera med räkor, sparris, tomater och timjan.

Broccolisoppa med bacon

Antal personer: 4 Tillagningstid: 30 min.

 

4 stånd broccoli (ca 600 g)
12 dl kycklingbuljong från tärning
150 gräddädel
salt
svartpeppar
1 paket bacon
1 dl valnötter

 

Skölj och skär broccolin i buketter, skala och slanta stjälkarna, allt används här.
Koka upp buljongen i stor kastrull, lägg i broccolin och koka den mjuk.
Mixa broccoli och buljong i (kann)mixer tillsammans med hälften av osten. Mixa i två omgångar så det inte blir översvämning. Smaka av soppan med salt och peppar.
Strimla och knaperstek baconet, hacka valnötterna och blanda med resten av osten, grovsmulad.
Toppa soppan med blandningen vid servering.

TisdagsTema Krokig

En krokig väg ner till fjorden

</p

Falu med salsa och mos

4 pers             Över 20 min

400 g falukorv (max 15% fett)
2 apelsiner
4 tomater
1 rödlök
1 lime
1 msk olja
2 msk hackad koriander eller 1/2 tsk torkad
1 tsk salt
1 krm kajennpeppar
potatismos
hackad persilja
Sätt ugnen på 225 °C. Skär falukorv i skivor och lägg dem i en ugnssäker form.Skala och tärna 2 apelsiner. Skölj och tärna tomater. Skala och hacka rödlök.Blanda juicen från lime med olja, hackad koriander eller torkad, salt och kajennpeppar i en skål. Tillsätt apelsin, tomater och lök. Fördela salsan över korven. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera med potatismos som kan smaksättas med hackad persilja.

Afrikansk köttfärslåda med smak av citrus

500 gram  blandfärs, eller lammfärs
2 skivor  vitt bröd, utan kanter
2 små röd lökar
1 vitlöksklyfta
1 st.  röd chilifrukt
3 msk  Touch of Taste Kycklingfond
2 tsk  currypasta
1,5 msk  vinäger
1 tsk  farinsocker
3 msk  mango chutney
1 msk  mandelspån
2 ägg
2 dl  mjölk
½ apelsin
1 citron
olja

1. Sätt ugnen på 175ºC.
2. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt färsen och bryn den nästan färdig. Kärna ur och finstrimla chilin och lägg den i färsen.
3. Blöt upp brödet i 1 dl mjölk, krama ur och tillsätt tillsammans med fond, currypasta, vinäger, socker och chutney. Krama ur och häll över saften av citron. Låt fräsa någon minut.
4. Lägg köttblandningen i en form och stick ner några halverade skivor apelsin och citron i färsen.
5. Vispa ihop ägg och 1 dl mjölk och häll över färsen. Häll på mandelspånen.
6. Grädda i ugnen 20 minuter eller tills äggsmeten stelnat.

Serveras med fördel till kanelkryddat ris med russin och en fräsch grönsallad