Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kasinoskämt

 

Jag förlorade så illa på kasinot så jag blev tvungen att sälja bilen på parkeringen. Folket på Hertz kommer att bli skitförbannade.
———————————————————————
Jag ska till kasinot ikväll. Jag hoppas det går jämnt upp. Jag behöver pengarna.
———————————————————————
Vilket är det enda sättet att hålla pengarna borta från kasinona när du är i Vegas?
Att du går in i propellern när du går av flygplanet.
———————————————————————
Hur får du en blåhårig 80-årig tant att säga ”Sa&%£ns he***&e”?
Få en annan blåhårig 80-årig tant att ropa ”JACKPOT!”


Fredagskul

Ett shoppande par

 

En man och hustru är ute och shoppar i deras lokala ICA-butik.
Mannen plockar upp ett flak öl och sätter det i sin vagn.
”Vad tror du att du gör?” frågar hustrun.
”De är rea, bara en hundring för 24 burkar, svarar han.
”Sätt tillbaka, dom har vi inte råd med kräver fru, och så fortsätter dom vidare i butiken.
Ett par minuter senare plockar frun upp en 200-kronors ansiktskräm och lägger ner den i vagnen.
”Vad tror du att du gör?” frågar mannen.
”Det här är min ansiktskräm, den gör mig vacker”, svarar fru.
Hennes man svarar: ”Det gör 24 öl också, och till halva priset.”

 


Fredagskul

Små ugnsomeletter med gubbröra

1-DSC_9680

Omelettsmet:
1 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
½  tsk salt

Gubbröra:
2 ägg
100 g matjesfilé
1 liten röd lök
2 msk crème fraiche
1 krm svartpeppar
75 g svart caviar
½  dl hackad gräslök

Ugn: 200º

Sätt ugnen på 200º. Smöra ugnsfasta portionsformar, det går också med en stor form. Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken, lyft kastrullen från värmen och rör ner redningen. Koka upp igen under omrörning och låt svalna. Vispa ner äggen ett i taget, salta och häll i smeten i formarna och grädda i vattenbad tills äggsmeten stelnat, ca 25 minuter.
Gör under tiden gubbröran. Koka äggen 9-10 minuter. Kyl, skala och hacka. Hacka också matjesfiléerna och rödlöken. Blanda ägg, sill, rödlök, crème fracihe, svartpeppar och hälften av gräslöken. Fördela blandningen på omeletterna och toppa med caviar och gräslök.

Söndagskotlett

1-DSC_9683

4-5 personer

Ca 800  g benfri kotlettrad
Salt
Fem peppar
Persillade
1 msk smör
Ca 7 g torkade trattkantareller eller ca 100 g färska Champinjoner
4-5 soltorkade tomater
8-10 torkade aprikoser
1 pkt frysta gröna bönor
Hackad persilja

Lägg den torkade svampen och aprikoserna i blöt. Strimla tomaterna. Sätt ugnen på 175° och sätt in en liten form med smör.
Skär bort en del av fettet på kotletten så du bara har några millimeter kvar. Snitta ytan med en vass kniv. Salta, peppra och strö persillade runt om. Lägg köttet på fatet, först med fettsidan neråt. Vänd och doppa även sidorna i det varma smöret. Sätt in på näst nedersta falsen i drygt en timme.
Ös köttet efter 30 minuter och lägg aprikoserna och tomaterna runt om.
Kontrollera med en sticka att köttsaften ej är rosa. Låt köttet vila 15 minuter, invirad i aluminiumfolie.
Krama ur den torkade svampen eller skär den färska i små bitar. Lägg svampen och bönorna i formen, rör om och sätt in igen medan köttet vilar, ca 15 minuter.
Skär köttet i skivor och lägg mitt på fatet. Strö lite persilja över.

Fisk i dillsås

1-DSC_9679
4 portioner

3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk flytande matfett
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk senap
3 msk hackad dill
8 rödspättafiléer (eller annan fisk) á ca 125 g

Häll mjölk och mjöl i en kastrull och vispa tills vetemjölet har löst sig och det inte är några klumpar av kvar.
Lägg i matfett, ½ tsk salt, svartpeppar, senap och dill.
Sätt kastrullen på plattan. Sätt på värmen och rör hela tiden med en trägaffel efter botten tills såsen kokar.
Sänkt till lägsta värme.
Salta fisken med resten av saltet. Rulla rödspättafiléerna och lägg fisken i såsen. Sätt på locket på kastrullen.
Låt det koka sakta i ca 5 minuter eller tills fisken är klar.
Fisken är klar när fiskköttet inte är genomskinligt längre eller när temperaturen i mitten av fiskbiten är 55 grader eller mer.
Servera fisken och såsen med kokt potatis och sjudna grönsaker och tomat.

Italiensk bondsoppa

1-DSC_9676
4-5 port

5-6 medelstora potatisar
1 gul lök
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
125 g broccoli
100 g haricot verts
100 g mjukost
2 dl mjölk
Salt
Peppar
1 tsk basilika

Garnering:
Klippt dill, persilja

Skala potatis och lök. Skär dem i mindre bitar. Skär av stjälkarna på broccolin.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i potatis, lök, broccolistjälkar, haricot verts. Låt det koka tills grönsakerna är mjuka.
Häll grönsaker och vätska i en mixer eller matberedare och kör till en slät soppa.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt osten i klickar och mjölken. Låt soppan koka upp på nytt under omrörning. Lägg i broccolibuketterna och låt soppan puttra på svag värme ca 3-5 minuter. Smaka av med salt, peppar och basilika. Späd soppan med vatten om den är för tjock.
Klipp över rikligt med klippt dill och persilja.

Elefantskämt-

Varför ramlade elefanten ner från trädet?”
”Den var död.”
”Varför ramlade en till elefant ner från trädet?”
”Den var fastlimmad i den första.”
”Varför ramlade en tredje ner från trädet?”
”Den trodde att den var en gam.”
”Varför ramlade trädet ner?”
”Det trodde det var en elefant.”
”Vad gjorde elefanten på motorvägen?”
”Ungefär 8 Km/h.”
”Vad får du om du korsar en elefant och en val?”
”En ubåt med inbyggd snorkel.”


Fredagskul

Fläskfilé med apelsinsås

1-DSC_9652
4 pers.

600 g fläskfilé
Salt
Peppar
2 msk smör
1 gul lök
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Saften av 2 apelsiner
ca ½ tsk maizena+vatten
Skalet av 1 apelsin

Potatistoppar:
3 portioner potatismos
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Tillaga potatismoset enligt anvisningarna, men ta en aning mindre vatten så moset blir fast. Rör ner äggulor och riven ost i moset och smaka av med satl och peppar. Spritsa eller klicka ut moset till toppar på bakplåt.
Ta bort fett och hinnor på fläskfilén och dela den i tre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekpanna. Flytta över köttet till en ugnssäker form och sätt in i ugnen i 15 minuter tillsammans med potatistopparna.
Fräs löken mjuk i stekpannan. Häll på vatten, buljongtärning och apelsinsaft och koka såsen i 5 minuter. Red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Skär apelsinskalet i tunna skivor och koka dem mjuka några minuter i vatten. Låt rinna av.
Skär köttbitarna i cm-tjocka skivor och lägg ner dem i såsen. Strö över apelsinskalen och servera med potatistoppar och någon kokt grönsak.

Broccolilåda med pasta

1-DSC_9673

4 pers.

4 dl kokt pasta t ex skruvar
300 g färska eller frysta broccolibuketter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl riven ädelost

Sätt ugnen på 200 grader. Koka broccolin i lättsaltat vatten ca 1 min. Låt den rinna av. Blanda broccoli och pasta i en smord form. Salta och peppra. Vispa ihop ägg,grädde och ädelost. Häll det i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.

Matig höstgryta toppad med pepparrotsvisp

1-DSC_9655

4 portioner

1 kg högrev skuren i 3 cm bitar
    2 msk smör
    2 tsk flingsalt
    1 tsk grovmalen svartpeppar
    7½  dl buljong, gärna oxbuljong (från fond)
    250 g skalade steklökar eller delade pärllökar
    2 morötter i bitar
    200 g tärnad rotselleri
    2 skivade vitlöksklyftor
    1 liten knippe färsk timjan
    1 msk maizena, eventuellt

Pepparrotsvisp:

    2 dl crème fraiche
    1 dl finriven färsk pepparrot
   ½  tsk salt
   ½ tsk strösocker

Hetta upp en gryta och bryn köttet i omgångar i smör. Salta och peppra under stekningen. Häll på buljongen och låt koka 1 tim med lock. Tillsätt lök, morötter, rotselleri, vitlök och timjan. Låt sjuda utan lock i ½–1 tim till, tills köttet är riktigt mört. Späd ev. med vatten under kokningen. Red ev. grytan med maizena utrört i lite vatten
Vispa upp crème fraiche och blanda med riven pepparrot, smaka av med salt och socker. Toppa grytan med riven pepparrot och gräslök och servera med pepparrotsvispen och gärna kokt potatis till.