Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Merguez med grön ärthummus och kumminrostad blomkål

1-DSC_0411

Portioner:  4

4 port ris eller annat gryn
300 g blomkålshuvud
1 tsk spiskummin
520 g merquez (lammkorv)
75 g bistrosallad

Ärthummus
Ca 250 g gröna ärter
1 kruka mynta
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
Salt
Peppar

Orientaliska smaker och dofter trängs i köket! Den knallgröna ärthummusen blir ett perfekt tillbehör till den smakrika korven och rostad blomkål med smak av spiskummin.

Koka ris eller annat gryn enligt anvisningen på förpackningen.

Ärthummus:
Tina ärterna genom att lägga dem i en sil och spola dem under kranen. Mixa dem med mynta, skalad vitlök och olivolja, smaka av med salt och peppar.

Skär blomkålen i mindre bitar. Rosta dem i en stekpanna och krydda med spiskummin, salt och peppar.

Stek korven och servera med ärthummus, ris och de rostade grönsakerna blandade med salladen.

Räkor med vitlök

1-DSC_0402
2 pers

20 räkor
4 vitlöksklyftor (tunt skurna)
Chiliflakes
Salt
Peppar efter smak
1 dl Olivolja
Hackad persilja
Citron

Fräs den fint skivade vitlöken och några strimlor av chilin i lite av oljan, krydda.
Om ni har så klipp i lite färsk persilja. Slå på resten av oljan och låt bli riktigt het.
Ta av pannan från plattan.
Lägg i de färska, nyskalade räkorna och vänd runt i den heta oljan.
Fördela i små formar och servera genast med nygräddat bröd, eller någon typ av crostini. Smaklig spis.

Choucroute garnie (Surkålsgryta)

1-DSC_0366

800 g    surkål
1    gul lök
1     äpple
2-3 msk    smör
200 g    rimmat sidfläsk i bit
2    lagerblad
1 tsk    kummin
5-6    enbär
2 krm    nymalen svartpeppar
5 dl    torrt vitt vin, gärna riesling
1 dl    vatten
1    grönsaksbuljongtärning
200 g    rökt sidfläsk i bit
300 g    kassler
400-500 g bratwurst eller annan god korv

Till servering
Finhackad persilja
Stark fransk senap
Ev. kokt potatis

Skölj surkålen i kallt vatten i durkslag, låt rinna av väl. Strimla löken, skala, kärna ur och klyfta äpplet. Fräs lök och äpple i smöret under omrörning ca 3 min.
Häll ner kål, lagerblad, kummin, enbär, peppar, vin, vatten och smulad buljongtärning. Tryck ner den rimmade fläskbiten till mitten av kålen. Sjud grytan under lock ca 1 timme, späd ev med mer vatten.
Lägg ner rökt fläsk, sjud 10-15 min till. Tillsätt kassler och korv, sjud ytterligare 15 min. Ta upp kött och korv, skiva köttet och dela korvarna. Lägg tillbaka i grytan, strö över persilja och servera med senap och ev potatis. Eller lägg upp surkålen på ett stort fat och fördela köttet över

Sorgebud

 

Det var ensamstående 4 väninnor som gick till det nya mans-varuhuset för att hitta var sin äkta make.
På den första våningen stod en skylt:
– Dessa män har väl betalda jobb och älskar barn. Väninnorna sa:
– Bra, men undrar vad som finns på nästa våning. Dom gick upp en trappa och på skylten stod det:
– Dessa män har väl betalda jobb, älskar barn, och hjälper till i hushållet.
– WOW Men undrar vad som finns på nästa våning. De gick upp en trappa på skylten stod det.
– Dessa män har väl betalda jobb, älskar barn, hjälper till i hushållet och är väldigt romantiska.
– WOW Men undrar vad som finns på nästa våning.
De gick upp en trappa.
Nästa våning var tom och på skylten stod det:
– Det här bevisar att kvinnor är hel omöjliga att tillfredsställa. Utgången är till vänster. Hoppas ni trillar i trappan…


Fredagskul

Melonsallad med bönor på asiatiskt vis

1-DSC_0364

Vattenmelon, ca 1 kg
½ paket frysta sojabönor à 250 g
2 salladslökar
½ tsk sambal oelek (eller chiliflakes alt färsk chili)
½ lime
1 tsk riven färsk ingefära
1/4 kruka färsk koriander (alt persilja eller mynta)

Skär melonen i 1½ cm tjocka skivor. Ta bort skalet på melonen och skär den i ”kuber”. Pilla bort eventuella kärnorna.
Tina och blanda ner sojabönorna.
Skiva salladslöken tunt och skär ev. chilin i små bitar.
(Finriv det allra yttersta av limeskalet och spara det till ev. sås eller för att marinera i). Pressa ur saften ur limen.
Skala och finriv ingefäran.
Blanda limejuicen med ingefära och sambal oelek eller hackad chili och häll den över salladen. Blanda ner korianderbladen. Smaka av!
Sås kan blandas av 2 dl gräddfil eller havre fraiche smaksatt med skalet av ½ lime, 1 liten pressad vitlöksklyfta och en gnutta salt

Cheesecakesviss

n

4 pers.

200 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3 apelsiner
4 digestivekex
125 g frysta hallon
50 g hackad mörk choklad

Hacka och smält mjölkchokladen i mikro eller i vattenbad. Vispa grädden löst. Vispa ihop avsvalnad smält choklad med Philadelphia. Vispa snabbt ner blandningen i grädden. OBS! Vispa inte för länge för då kan det skära sig.
Filea apelsinerna och krossa kexen grovt. Varva allt på ett fat med frysta hallon. Toppa med hackad mörk choklad.

Choklad- och kokosruta med apelsin

1-DSC_0358

Kaka
3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
1 apelsin
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker

Kokostopping
125 g smör
1 dl mörk sirap
1 dl färskpressad apelsinsaft
2 dl strösocker
6 dl kokos

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm (för 30 bitar).
Kaka: Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, ingefära och salt i en bunke. Skölj apelsinen, riv skalet och pressa ur saften.
Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg, socker och smör. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet. Vänd ner apelsinskalet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Kokostopping:

Smält smöret i en vid kastrull. Rör ner övriga ingredienser och låt koka ca 5 minuter.
Bred ut blandningen jämnt över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter.
Låt kakan svalna lite och skär i rutor.

Tips
Om man vill kan man grädda i två runda formar (för 30 bitar)

Kortisar

 

– Åskade det hemma hos dej igår?
– Jag vet inte, för jag var hemma hos grannen hela dagen…
——————————————————————————-
En gång var det så varmt att gatlyktorna skrek efter hundar…
——————————————————————————-
– Vet du varför hundar slickar sig mellan benen?
– Nej…
– För att dom kan……….


Fredagskul

Indiskinspirerad hönssoppa med curry

1-DSC_0354

4 pers

 

1 höna eller en kyckling (1,5 kg)
Vatten

1 morot
1 lök
1 bit rotselleri
1 äpple
1 dl ris (+ 1.5 dl vatten om riset kokar med i buljongen)

Svartpepparkorn
Timjan
1 lagerblad

4 msk smör
1 msk curry
1 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl grädde

Lägg hönan i en rymlig kastrull. Fyll på med kallt vatten tills fågeln är täckt + 1,5 dl extra tilltaget vatten (för risets skull). Koka upp och skumma av ordentligt.
Tillsätt nu morot, rotselleri och kryddor. Koka upp igen, sänk värmen och låt sjuda långsamt. Skala löken och äpplet. Tärna äpplet i fina tärningar som du lägger undan i burk eller under tallrik (så att äpplet inte blir brunt tills det ska användas.). Lägg i äppelskal, kärnhus och resterna av löken i den sjudande buljongen. Allt ska nu sjuda i cirka två timmar.
Tillsätt riset när 20 minuter återstår av koktiden.
Ta upp hönan/kycklingen när den kokat cirka 2-2,5 timme (eller när du avgör att den är färdig). Låt svalna under en fuktig handduk.
Sila buljongen till en annan kastrull och lägg riset åt sidan. Fräs lök och äpple i smör i grytan du kokat hönan i. Pudra över curryn och vetemjölet. Tillsätt tomatpurén. Fyll på med den heta och silade buljongen. Låt koka i tio minuter.
Plocka hönan fri från skinn och ben. Skär i bitar. Du avgör hur mycket kött du vill ha i soppan. (Ca 1 dl per person räcker.)
Rör ner kallt smör i den färdiga soppan och tillsätt grädde. Smaka av med salt samt tillsätt fågelköttet och det kokta riset. Servera med ett gott bröd (eller papadum*) och om så önskas – en bit vällagrad ost.

Kantarell och Bacon Paj

1-DSC_0349

225 g fryst köpt smördegsplatta
300 g färska kantareller
140 g bacon
6 schalottenlökar
2 msk smör
1 tsk maizena eller vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 ägg
2 dl riven västerbottenost
 
Klä en pajform med tinad smördeg, pricka botten och kanter med en gaffel. Grädda 10-15 minuter i 200* tills degen fått fin färg och pöst upp.
Skiva baconet och fräs det i en stekpanna, häll av fettet och lägg baconet åt sidan en stund. Hacka svampen, skala och hacka löken. Smält smöret i pannan. Fräs svamp och lök några minuter och blanda i baconet.
Rör i mjölet, häll sedan ner grädden, sjud till en stuvning. Salta och peppra.
Dela vitor och gulor. Ta bort pannan från spisen, rör ner gulorna en i taget. Vispa vitorna till skum, vänd ner dem.
Häll stuvningen i formen, strö över västerbottenosten, grädda 25 minuter.
Servera med sallad.