Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Laxfilé med quinoa

1-DSC_1092

4 dl quinoa
400 g wokgrönsaker
4 portionsbitar laxfilé
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, finstrimlad
1 dl färsk koriander eller bladpersilja
4 dl kokosmjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
Räkor till garnering
 
 
Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
Woka grönsakerna och blanda dem med quinoan.
Fräs laxen i olja med vitlök, chili och koriander. Häll över kokosmjölken. Salta och peppra. Låt laxen sjuda några minuter så den blir klar.
Servera laxen med grönsaksblandningen och garnera med räkor.

Kasslergryta mexicana

1-DSC_0983

400 g kassler
3 tomater
200 g färska champinjoner
1 blekselleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk mild salsa, á 340 g
200 g philadelphiaost
Salt
Vitpeppar

Skär kassler och tomater i skivor.
Skiva champinjonerna och skär bleksellerin i fina bitar.
Hacka lök och vitlök.
Fräs grönsakerna (lök, vitlök, blekselleri och champinjoner) i en stor stekpanna.
Tillsätt salsa och philadelphiaost.
Låt såsen småputtra några minuter.
Lägg i den skivade kasslern och de skivade tomaterna.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt ris och en sallad.

Glaze till fläskkarre

 

2 dl sweet chilisås
2 tsk sesamolja
1 msk finriven färsk ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
½  tsk salt

Blanda ihop, spar hälften till sås och pensla den andra halvan på köttet under grillningen

Raita

2 tomater, tärnade
½  liten gurka, tärnad
1 kruka mynta, hackad
3 dl yoghurt 10%
1 tsk olivolja
Salt
Svartpeppar

Blanda i en skål
Servera

Tigerkyckling

1-DSC_0968

4 port

 

Marinad:
1 dl rapsolja
1 kg kycklingfilé i bitar
1/3 flaska tigersås (Finns att köpa i livsmedelsbutiker)
Saften och skalet av en lime eller citron
Ca 5 cm riven ingefära
2 rivna eller krossade vitlöksklyftor
2 tsk salt
½ dl soya

Blanda marinaden och smaka av den. Tillsätt mer salt eller tigersås om ni så tycker.
Blanda kycklingen med marinaden i en ugnsfast form och ställ i kylen över natten, eller motsvarande tid.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ställ kycklingen med marinaden i ugnen i 30 min.
Låt svalna i marinaden, som också blir sås.

Nudlar med strimlat fläskkött och teriyaki

1-DSC_0916

4 port

250 g äggnudlar
400 g strimlat griskött
1 msk olja
1 förp, fryst thai wokgrönsaker (à 500 g)
1 flaska teriyakisås (à 120 g)
1 krm peppar

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Stek köttet i oljan tills det fått fin färg. Tillsätt grönsakerna och stek ytterligare ca 7 minuter. Krydda med pepparn och tillsätt teriyakisåsen. Vänd ner de väl avrunna, varma nudlarna.

Fiskpinnar med citronsås

1-DSC_0915

500 g koljafilé
Salt
Nymalen svartpeppar
½  dl vetemjöl
1 ägg
1 ½  dl ströbröd
1 dl finriven parmesanost
Smör och olja till stekning
200 g färsk spenat
1 klyfta finriven eller pressad vitlök
2 dl creme fraiche
½  dl majonnäs
saften av 1 citron

Till servering
nykokt pressad potatis
citronklyftor

Skär koljan i avlånga bitar och se till att få bort eventuella ben. Salta och peppra runt om. Häll mjöl i en tallrik, uppvispat ägg i en och ströbröd blandat med parmesanost i en. Vänd fisken i tur och ordning i mjöl, ägg och ströbröd.
Stek fiskpinnarna i smör och olja i medelhet panna cirka tre minuter per sida.
Koka upp vatten och slå det över spenaten i ett durkslag så att den slaknar. Krama vätskan ur spenaten och fräs den i en klick smör ett par minuter, tillsätt vitlöken mot slutet och smaka av med salt och peppar.
Blanda creme fraiche, majonnäs och citronsaft i en skål, smaka av med salt.
Servera med spenat, citronsås, pressad potatis och citronklyfta.

Tonfisksallad med sardelldressing

1-DSC_0913

4 pers

4 ägg
12 små kokta potatisar, skivade
1 stjälk selleri, finskivad
1 paprika, gul eller röd, skivad
5 rädisor, tunnskivade
1 påse (à 70 g) machesallad
12 körsbärstomater, delade
2 burkar (à 200 g) tonfisk i olja, msc-märkt
1 rödlök, finskivad

Dressing
5 msk olivolja
1 ½ msk vitvinsvinäger
5 raka sardellfiléer
1 msk dijonsenap
½ klyfta vitlök
Salt
Svartpeppar

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i äggen när det kokar och koka i sju minuter. Ta upp och spola med kallt vatten.
Fördela potatis, selleri, paprika, rädisor, machesallad och tomater i fyra tallrikar. Häll av tonfisken, dela i mindre bitar med gaffel och fördela på tall-rikarna. Toppa med rödlök och de skalade delade äggen.
Stavmixa samman olja, vinäger, sardellfiléer, dijonsenap och vitlök till en krämig dressing. Smaka av med salt och peppar och ringla dressingen över salladerna.

Hot och gott med räkor och bönor

1-DSC_0910

4 pers

1 kg oskalade räkor, frysta eller färska
2 vitlöksklyftor
1  liten röd chilifrukt
1 msk olivolja

Tomatröra
1 tsk olivolja
1 hackad gul lök
400 g krossade tomater
1 dl torrt vitt vin
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 krm nymald svartpeppar
2 dl röda kidneybönor

Tillbehör
Bröd

Skala räkorna. Låt dem rinna av i durkslag. Hacka vitlöken.
Dela och kärna ur chilifrukten. Skär bort vita mellanväggar.
Finhacka och ställ åt sidan.
Tomatröra: Fräs löken i oljan. Tillsätt krossade tomater, vin, oregano, salt, socker och peppar. Koka på svag värme under lock 30 min.
Spola bönorna i durkslag i kallt vatten. Blanda ner dem i tomat- röran, rör om och värm ett par minuter.
Räkorna: Hetta upp hackad vitlök och chili i olivolja.
Fräs någon minut. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt räkorna.
Rör om och värm försiktigt före servering.
Fördela tomatröran på tallrikar. Strö över räkorna.
Servera tillsammans med en bit gott bröd.

Raita med kryddig korv och rostad färskpotatis

1-DSC_0830

Portioner:  4

600 g chorizo
800 g små färskpotatisar
3 msk olja
salt
Peppar

Raita
5 dl naturell yoghurt
1 gurka
1/2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
Några krm nymalen svartpeppar
 
Raita:
Häll yoghurten i ett kaffefilter att rinna av i 30-40 minuter.

Koka potatisen mjuk, låt ånga av.
Skala gurkan. Dela den på längden och skrapa ur kärnorna med en tesked. Skär gurkan tvärs över i ca 1 cm tjocka skivor.
Stek korven på medelhög värme runt om i ca 10 minuter tills den fått fin yta. Håll varmt.
Dela potatisen och stek den i en het stekpanna med olja i ca 10 minuter. Vänd potatisen då och då. Krydda med salt och peppar.
Blanda yoghurten med gurka, spiskummin, pressad vitlök och finhackad persilja. Rör ner salt och svartpeppar.
Dela korven och lägg upp på tallrikar. Skeda upp raitan bredvid och avluta med att lägga på potatisen.