Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Skärgårdssill

1-DSC_0291

2 förpackningar 5-minuterssill à 420 g
2 dl Arla Köket® crème fraiche
2 dl majonnäs
Rrivet skal och saft av ½ citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad färsk dill
½ dl hackad färsk gräslök
1 dl röd stenbitsrom
 
Häll av sillen och skölj i kallt vatten. Skär sillen i ca 1 cm tjocka bitar. Blanda samman övriga ingredienser i en bunke. Vänd försiktigt ner sillen i röran. Häll i en ren glasburk, låt stå minst 1 tim innan servering. Servera gärna med kokt potatis och kokt ägg

Solans fröknäcke med god topping

1-DSC_0212

1-2 plåtar, beroende på storlek:
2 1/2 dl blandade frön, t ex linfrö, sesam, solrosfrön, pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 krm salt + lite flingsalt

Topping:
Ädelost, valnötsost, getost, god röra

Sätt ugnen på 150°. Blanda alla ingredienser utom flingsaltet och kavla eller tryck ut tunt på bakpapperklädda plåtar. Strö över lite flingsalt.
Grädda mitt i ugnen 50-55 min. Låt svalna, bryt i bitar och servera med valfri topping.

Pasta med bacon, färskost och ärtor

1-DSC_0288
4 personer

100 g bacon
200 g frysta gröna ärtor
125 g ricotta, kesella i nödfall
1 msk smör
5 msk riven parmesan
Pasta, gärna snäckor eller fjärilar
Salt
Peppar

Tina ärtorna i mikron eller genom att lägga dem i en sil och spola hastigt med varmt vatten. Det gör inget om de fortfarande är lite isiga längst in.
Sätt igång pastakoket.
Skär baconskivorna tvärs över i strimlor.
Fräs baconet i en stor kastrull eller stekpanna. Det ska få lite färg men inte bli knaprigt.
Häll i ärtorna i kastrullen/pannan med bacon. Rör om och fortsätt fräsa ett par minuter.
Riv parmesanosten.
Lägg kesellan i en skål som ledigt rymmer den kokta pastan. Luckra upp färskosten med en gaffel och lägg i smöret.
Låt den färdigkokta pastan rinna av ordentligt och blanda sedan några varv med ricottan och smöret i skålen.
Värm raskt på baconet och ärtorna och häll över pastan. Blanda ordentligt. Peppra och strö över parmesan. Servera så fort som bara den.
En grönsallad eller några knapriga grönsaker är precis vad man längtar efter. Och glöm inte gott bröd.

Effektiv norsk sekreterare

Vegard var chef av stora mått – han vägde närmare 150 kg. När han skulle åka tåg bad han därför sin sekreterare att beställa två platser så att han skull få mer utrymme.
När sekreteraren hade gjort det sa hon glatt:
– Du hade tur, du fick två fönsterplatser


Fredagskul

Fläskfilé med ostsås

1-DSC_0286

4 personer

600 g fläskfilé
Smör till stekning
1 gul lök
2 msk smör
1 påse färsk spenat, ca 150 g
Salt
Peppar

Ostsås:
75 g ädelost
2 dl crème fraiche
2 krossade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Till servering:
Potatisrösti
Grönsallad

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa fläskfilén ren från fett och hinnor. Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor och banka ut dem med handen. Stek skivorna hastigt på båda sidorna i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en smord, ugnssäker form.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills den faller ihop. Salta och peppra. Lägg spenaten vid sidan om köttet i formen.
Mosa osten, blanda den med crème fraichen och rör till en slät sås. Smaksätt med vitlökskrosset. Salta och peppra och häll såsen i formen. Gratinera i ugnen tills såsen har fått fin färg, ca 15-20 minuter.
Laga till den frysa röstin enligt anvisningarna på förpackningen. Servera med en blandad grönsallad.

Morotsbröd ll

1-DSC_0280

3 st

5 dl Arla® mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt Arla® Svenskt Smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl finrivna morötter
13 dl lantvetemjöl
1 ägg
½ dl solroskärnor
½ msk örtsalt

Värm mjölken till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.   Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.   Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inkasso

 

Vid middagsbordet berättade frun:
– Herbert. Det hände något underbart i morse. En man ringde på dörren och när jag öppnade sa han:
– Jag inkasserar räkningar.
– Så då gav jag honom bunten som låg på ditt skrivbord…


Fredagskul

Tigerkaka

1-DSC_0279

200 g smör
2 ½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Vispa sockret och smöret pösigt med en elvisp.
Blanda i äggen ett och ett under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt till smörblandningen tillsammans med mjölken.
Blanda en tredjedel av smeten med kakaon.
Blanda två tredjedelar av smeten med vaniljsockret.
Lägg hälften av den ljusa smeten underst i formen, sen den mörka smeten och sist den ljusa igen. Dra med en gaffel genom smeten för att skapa marmoreringen.
Grädda i nedre delen av ugnen c:a 40-45 minuter. Prova med en sticka så den är torr.-

Falukorv i pepparrotssås med haricots verts

1-DSC_0277

800 g falukorv
50 g smör
3,25 msk mjöl
5 dl mjölk
2 msk pepparrot
Salt
Svartpeppar

Servera med:
1 kg potatisar
200 g haricots verts

Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Pressa gärna potatisen när du ska servera den. Koka bönorna i lättsaltat vatten i några minuter.
Smält smöret och blanda ner mjölet, rör runt och tillsätt sedan mjölken under omrörning. Koka på låg värme och rör då och då. Smaksätt med pepparrot, salt och peppar.
Skiva falukorven och stek i lite smör tills den är gyllenbrun.

Korintkakor

1-DSC_0274

ca 20 st

100 g rumstempererat smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 tsk bakpulver
1 dl korinter (ca 50 g)

Sätt ugnen på 200°C.
Rör smör och socker gärna med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och korinter och rör ner den i smörblandningen.
Dela degen i 20 bitar och rulla till runda bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt kallna på plåten.