Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Tacksam uppsägning

 

Den nye chefen skulle visa hur effektiv han var och gick runt hela kontoret för inspektion. När han kom till lagret satt det en kille på en stol och läste tidningen.
Chefen gick fram till honom.
– Du där, hur mycket tjänar du i veckan?
– Två tusen, svarade den häpne killen.
– Här är två veckolöner, sa chefen och drog upp åtta femhundringar ur plånboken, ni är uppsagd och kan gå genast.
Killen tog pengarna och stoppade dom på sig.
– Och nu vill jag inte veta av att ni går till facket och klagar, fortsatte chefen.
– Ingen fara, jag jobbar inte här. Kom bara för att lämna ett paket, fick han till svar.


Fredagskul

Kålsoppa med rökt sidfläsk

1-DSC_0225

 

Vitkål, (ett litet huvud)
Gult lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
6 dl vatten
1  köttbuljong tärning
1  lagerblad
1 tsk timjan, (torkad)
Salt
200 gram sidfläsk, rökt
Peppar

Skär vitkålen i strimlor. Skär sidfläsket i små tärningar. Hacka löken och vitlöken.
Stek allt i smöret tills kålen blivit mjuk. Tillsätt vatten, buljongtärning, lagerblad, timjan och lite salt och peppar.
Låt koka 20 minuter.

Matiga äppelmuffins med solroskärnor

1-DSC_0221
12 stycken

25 g färsk jäst (à 50 g)
3 dl vatten (37 grader)
1/2 dl flytande margarin
1 dl rågflingor
1/2 dl vetekli
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö
1 tsk salt
1 tärnat äpple
1/2 dl brödsirap eller ljus sirap
7 1/2 dl vetemjöl special (7 1/2 dl = ca 330 g)

Pensling:
Vatten
Solroskärnor

Ostcrème
Riven mager ost
Kesella
Salt
Peppar
 

Smula ner jästen i en degbunke, rör ut den med vattnet. Blanda ner margarin, rågflingor, vetekli, solroskärnor, linfrö och salt. Låt svälla ca 10 minuter.
Tillsätt äppeltärningarna, sirap och vetemjölet, arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Sätt 12 amerikanska muffinsformar medium på en plåt (för 12 stycken). Fördela degen i formarna. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med vatten och strö på solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna på galler. Servera dem med en ostcrème.

I vassen

 

Gäddmamman stod med sina barn bakom en sten och väntade på att lite käk skulle simma förbi. Plötsligt susar en wobbler fram och barnen tittar storögt på den.
– Mamma vad var det?
Mamman tittar surt efter den och fräser:
– Det var den där slynan som drog iväg med er pappa förra veckan…


Fredagskul

Champinjonsoppa med krutonger

3-DSC_0215
4 portioner

600 g champinjoner, skivade
1 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 klyfta vitlök, finhackad
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
(1 msk mjöl till redning)
Ssalt
Svartpeppar
1–2 tsk sherryvinäger

Till servering
2–3 skivor ljust surdegsbröd, tärnat
1 msk smör
en knippe persilja, bladen, hackade

Stek svampen i rymlig torr stekpanna, tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt smör, lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter tills det knäpper i svampen. Ta undan cirka en fjärdedel av svampen till topping och lägg över resten i en kastrull.
Häll i vatten, buljongtärningar, creme fraiche och grädde. Koka i cirka 8 minuter, red eventuellt av med mjölet utrört i lite av vätskan. Mixa soppan slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och sherryvinäger.Medan soppan kokar, stek surdegsbrödet frasigt i smöret.
Servera soppan med den sparade svampen, krutonger och persilja.

Apelsin- och limepaj

1-DSC_9868

200 g digestivekex
100 g Milda mat- och bakmargarin
4 ägg
11/4 dl strösocker
2½ dl Milda Fraiche
1 stor apelsin eller
2 små  apelsiner
1 citron
1 lime
Florsocker

Sätt ugnen på 175°C. Krossa eller mixa sönder kexen. Smält margarinet, häll det över kexsmulorna och blanda ihop till en fast massa.
Klä en pajform (25-26 cm i diameter) med kexblandningen. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 5 minuter.
Vispa lätt ihop ägg, strösocker och Milda Fraiche. Skölj citrusfrukterna i varmt vatten. Tilllsätt rivet skal och saft från apelsin, lime och citronen. Rör fyllningen slät och häll den i pajskalet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt pajen svalna. Sikta lite florsocker över innan servering.

Chokladsnittar

1-DSC_0210
Receptet gäller för 48 st

200 g Smör
2½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg till pensling
½ dl pärlsocker

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör och socker. Blanda ner övriga ingredienser till degen. Rulla ut till 6 längder, ca 2 cm tjocka och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut längderna, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem från ugnen. Låt svalna på plåten.

MorotsbullarMorotsbullar

1-DSC_0179

ca 30 st

5 dl ljummen mjölk
50 g jäst
2 msk olja
2 dl kesella
1½ tsk salt
2 stora finrivna morötter
6 dl  (360 g) fyra sädesslag
ca 8 d (480 g)l lantvetemjöl

Ugn: 250°

Rör ut den smulade jästen i mjölken. Tillsätt olja, kesella, salt och morötter.
Arbeta in 4 sädesslag och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i två delar. Rulla ut varje del till en rulle, som skärs i bitar.
Lägg dessa på bakpappersklädd plåt att jäsa 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. Bullarna går bra att frysa.

Mörk eller vit chokladmousse

1-DSC_0172

2 dl vispgrädde
2 ägg
70 g mörk eller vit choklad

Dela äggen och vispa en äggvita hårt. Det är viktigt att det inte är någon äggula i äggvitan för annars blir det svårt att vispa ett hårt skum. Det är därför du börjar vispa äggvitan när du gör chokladmousse.
Vispa äggulorna lätt pösigt.
Vispa grädden hårt.
Smält chokladen försiktigt. Rör ner chokladen i äggulorna. Rör därefter ner choklad och äggblandningen i den vispade grädden. Vänd ner äggvitan och ställ in i chokladmoussen kylskåp

På galoppbanan

 

Lågstadieskolan åkte till Täby Galopp för att lära sig mer om hästar och kapplöpning.
När det var dags för toalettbesök kom lärarinnorna överens om att den ena skulle ta hand om flickorna och den andra om pojkarna. Lärarinnan som skulle ta hand om pojkarna satt utanför och väntade när en av dem kom ut och beklagade sig:
– Toan är trasig och vi når inte upp till pissoaren…
Lärarinna följde med in och hjälpte pojkarna genom att lyfta upp dem.
Just när hon hjälpte en av dem upp såg hon att han var ovanligt välutrustad.
Hon frågade:
– Går du om trean?
– Neej, jag rider Silver Arrow i femte loppet…


Fredagskul