Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Barn i ett nötskal

 

Det var en gång en mamma som ropade på sin son:
– Jonas!
Han svarade inte.
– Jonas!
Helt tyst…
– Jonas!
– Jaa, mamma?
– Varför svarade du inte? frågade hon.
– Jag hörde inte dig förrän du ropade tredje gången…


Fredagskul

Äppelsmulpaj

1-DSC_9784

1 kg äpplen (ca 6 stycken)
½  citron, saften
3/4  dl socker
1 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1½  dl socker
125 g Milda mat- och bakmargarin eller
1 1/4 dl Milda flytande margarin
1 msk flytande margarin till formen
Milda Vaniljvisp, till servering

Sätt ugnen på 200°C och smörj pajformen. Skala och ta bort kärnhusen på äpplena. Skär i små bitar och lägg i en avlång form (ca 25×20 cm), alternativt en rund form (26 cm). Pressa saften från den halva citronen över äpplena och strö på socker och kanel.
Lägg ner mjöl, socker och margarin i en bunke, blanda ingredienserna till en smulig deg. Strö smuldegen ovanpå äpplena.
Grädda näst längst ner i ugnen ca 25-30 minuter tills pajen har en fin gyllene färg.
Servera med Milda Vaniljvisp eller blanda Milda Vaniljvisp och Milda Visp för en mindre söt sås. Vispa upp dem var för sig och vänd sedan ihop dem lite slarvigt.

Uppsats i skolan

 

Lilla Petronella kom inrusande i vardagsrummet och skrek:
– Pappa, vi skrev uppsats igår.
– Jaså, sa pappan ointresserat, vad skrev ni om?
– Jo, vi skulle skriva om vad våra pappor gör…och nu står fröken utanför och hon har två poliser med sig!


Fredagskul

Fiberrika brytbröd

 

1-DSC_9791

25 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
250 g kvarg (valfri fetthalt)
2½  msk ljus sirap
eller  brödsirap
1½  tsk salt
1 dl vetegroddar (35 g)
2 dl vetekli (40 g)
4 dl grahamsmjöl (240 g)
6 dl vetemjöl (360 g)

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37°C, rör om i botten, annars är det lätt gjort att det blir för varmt.
(Det är viktigt att det inte blir mer än 37°C däremot gör det inget om det blir några grader mindre än 37°C, det ger bara en längre jästid vilket bara är bra.)
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen är upplöst.
Häll sedan på resten av mjölken och tillsätt kvarg, sirap och salt. Blanda.
Tillsätt vetegroddar och vetekli. Blanda.
Tillsätt sedan grahamsmjölet och blanda till en kladdig smet.
Tillsätt sist vetemjölet, lite i taget och arbeta degen smidig, använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Degen ska när den är klar vara kladdig men ändå smidig och börja släppa bunkens kanter.
Låt degen jäsa ordentligt till dubbel storlek ca 1,5 – 2 timmar.
(Tiden jäsningen tar beror på din inomhustemperatur, drag samt degvätskans temperatur. Längre jästid ger luftigare bröd. Så snåla inte med jästiden. Låt degen bli 2 kanske till och med 2,5 ggr större, titta till degen lite då och då mot slutet kanske var 15:e minut, så länge degen växer så jäser den men om degen börjar sjunka ihop så har den jäst för länge, men har den bara sjunkit lite grann så är det ingen fara.)
Ta upp degen på bakbordet med lite vetemjöl och knåda den ett par minuter.
Dela degen i 24 lika stora bitar (om du gör en sats), rulla till bollar och lägg tätt på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk ca 30-60 minuter till nästan dubbel storlek.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.
Pensla bullarna med vatten, ev. med en skvätt olja i direkt när du tagit ut dem från ugnen.
Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna vid servering

Tekakor

1-DSC_9789
10 st

150 g Smör
5 dl (500g) Mjölk
1,5 tsk Salt
1 msk Sirap, ljus
4 dl (120g) Havregryn
¼ pkt KronJäst för matbröd, färsk (12½ g)
8-9 dl (500g) Vetemjöl
 
Smält smöret och rör ner mjölk, salt, sirap och havregryn. Låt stå och svälla i en kvart.
Smula ner jästen och arbeta samman, tillsätt sedan mjölet till en ganska lös deg.
Jäs under handduk till dubbel storlek, minst 1 timme.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i 10 delar.
Kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel och låt dem sedan jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225°C.
Gräda i cirka 10 minuter

Brytbröd

1-DSC_9783

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1½  tsk salt
250 g Kesella lätt
14 dl vetemjöl (840 g)

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll det över jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs degen under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten.
Skåra degen i rutor med en kniv och låt jäsa ytterligare cirka 20 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Ta ut brödet och lägg det på galler. Låt svalna under en bakduk.
Bryt brödet i bitar och servera, eller ställ fram hela brödet och låt var och en bryta från det.

Vanilla & chocolate med saltrostade mandlar och varm chokladsås

1-DSC_9776

1 ägg
2 dl skållade mandlar
1 – 2 tsk havssalt
3 dl standardmjölk
70 g honung
280 g mörk choklad (55%)
vanilj- och chokladglass (gärna Carte d´Or Amaretto)

Knäck ett ägg och häll lite äggvita över mandlarna (tunt lager). Strö sedan på lite fint havssalt, rosta i ugnen på 180°c i ca 5-7 min. Tag ut och låt svalna.
Häll mjölk och honung i en kastrull och koka upp. Häll 1/3 av honungsmjölken över den mörka chokladen och rör samman med en slickepott. Tillsätt resterande mjölk pö om pö.
Skopa upp glassen på en bädd av rostade mandlar. Ringla över såsen och servera medan den fortfarande är varm.

Spöklikt

1-DSC_2104

 

Även på ridklubben kan det dyka upp det mest förskräckliga vampyrer

Grillbaguetter till lunchen

1-DSC_9775

3 st

15 g färsk jäst (15 g motsvarar 1 msk)
5 dl kallt vatten
ca 12 dl vetemjöl special (12 dl motsvarar ca 720 g)
1 msk olivolja (+ extra till bunken)
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke tillhörande en hushållsmaskin. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Blanda ner nästan allt mjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt olivoljan och saltet och arbeta degen ytterligare ca 2 minuter.
Smörj en bunke med lite olivolja. Häll ner degen och vänd runt. Strö lite mjöl på degen och täck med plastfolie eller bakduk. Låt den jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250°C och sätt in en plåt i ugnen.
Strö resten av mjölet på en arbetsbänk och stjälp upp degen. Dela degen i 3 delar utan att arbeta den. Dra ut varje del till en längd 35-40 cm lång, lägg dem på en plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
Snitta ev. degen med en vass kniv. Ta ut den heta plåten från ugnen och dra försiktigt över bakplåtspappret på den. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt bröden svalna på galler.

Grytbakat helgbröd

1-DSC_9751

7 dl (420 g) vetemjöl
1 1/4 tsk salt
10 g jäst
3 ½ dl vatten

Brynt vispat smör
200 g smör
1 tsk flingsalt
 
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig. Rör ner mjöl och salt och rör om tills det är väl blandat, det blir en kladdig och lös deg.

Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar. Då bubblar det på ytan.
Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och vik ihop den ett par gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie igen och låt vila I cirka 15 minuter.
Forma degen till en rund boll, strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lägg på brödet försiktig och “ slå in” degen I bakduken. Låt jäsa I cirka 2 timmar till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 225 grader, ställ in en gryta i ugnen och värm den.
Ta ut grytan ur ugnen när brödet jäst färdigt. Och stjälp försiktigt ner brödet i den varma grytan.
Grädda brödet i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare 15-20 minuter så att brödet får färg.
Låt svalna på galler utan bakduk.