Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

1-DSC_0726

4 portioner

4 dl vispgrädde
2 tsk Vaniljsocker
1 dl Gelésocker Multi

2 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, väl tvättad
2 msk Rörsocker Strö
2 tsk Vaniljsocker

Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan

Äggfria cookies

1-DSC_0715

30 st

2 dl vetemjöl (120 g)
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
3/4 tsk vaniljpulver
1 krm flingsalt
100 g mjölkfritt margarin
1 dl brun farin
3 msk spad från 1 förp. kokta kikärter
100 g hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljpulver och flingsalt i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa margarin och farinsocker fluffigt med elvisp. Blanda ner kikärtsspadet och den hackade chokladen. Vänd ner mjölblandningen.
Rulla 30 små bollar med mjölade händer och lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. Platta till kakorna lite och grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.
Låt svalna och njut.

Het tortillasoppa med avokado & gräddfil

DSC_0713

4 port

1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk sambal oelek (chilipasta)
5 cm färsk ingefära, riven
2 burkar skalade, hela tomater
1 burk kikärtor, kokta och sköljda
8 dl vatten
1 buljongtärning (höns eller grönsaks)
Salt,
Svartpeppar,
Socker,
Olja till stekning

Fräs lök, vitlök, sambal och ingefära i olja utan att det får färg. Tillsätt tomater, kikärtor, vatten och buljong. Låt koka 5-10 minuter. Förbered tillbehören (nedan) under tiden. Mixa soppan slät, smaka av med salt, peppar och socker. Servera med önskade tillbehör.

Tillbehör -välj dina egna favoriter:
strimlade tortillas stekta i olja eller färdiga nachos om du föredrar det
avokado+lime
röd lök
gräddfil
riven ost, fetaost
grönsaker tex stjälkselleri, morot, majs
färsk koriander

Couscous-sallad

1-DSC_0687
4 personer

1 paket cous cous eller matvete, 500 g
1 röd paprika
1 grön paprika
4 tomater
1/2 rödlök
1 knippa persilja, helst slätbladig
1/2 kruka färsk mynta eller 1 msk torkad
(1 vitlöksklyfta)
1 citron
1 dl + 1 msk olivolja
400 g räkor/ett par starka korvar/grillad kyckling
(cayenne eller annan het krydda)
Salt
Peppar

Gör i ordning cous cousen/matvetet enligt anvisningarna på paketet.
Det blir rätt mycket cous cous av ett helt paket. Ta bara halva om ni inte
är mer än lite småsugna.
Rör om i cous cousen då och då och rör eventuellt ner 1 msk olivolja så inte grynen klibbar ihop till en stor kaka.
Ansa och tärna paprikorna.
Dela tomaterna och pilla bort de rinniga kärnorna. Skär tomaterna i tärningar.
Skala och finhacka löken.
Hacka persiljan ganska grovt. Det gör inget om det kommer med lite av stjälkarna.
Hacka myntan om du använder färsk.
Gnid in insidan av en stor skål med en delad vitlöksklyfta. Strunta i det om du inte gillar vitlök.)
Häll i cous cousen, de tärnade grönsakerna och det gröna hacket. Blanda med lätt hand.
Gör dressingen: Pressa citronen i en skål. Blanda ner salt och peppar. Vispa i olivoljan.
Vänd ner dressingen i cous cousen. Salladen kan gärna stå färdigblandad ett par timmar men går utmärkt att äta direkt.
Skiva starka korvar och stek  hastigt. Eller stek räkorna – du kan ta dem direkt från frysen –  några minuter i lite olivolja och en nypa cayenne.
Eller dela kycklingen i bitar och värm på med en doft cayenne.
Eller gör samma sak med  kokta/konserverade kikärtor om du vill köra vego.
Eller ta lite av varje om du känner dig omåttlig.
Servera cous cous-salladen med det stekta. Skivad gurka – naturell eller i en skvätt yoghurt – svalkar om du gjort cous cousen het.

Kycklingsoppa med nudlar

1-DSC_0683

4 portioner

2 kycklingfilé
2 paprikor i olika färg
1 liten purjolök
2 msk flytande matfett
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
5 dl kokosmjölk (creamy coconut)
2 hönsbuljongtärning
1 krm cayennepeppar
1 tsk grön curry
1 tsk koriander (konserverad på burk)
1 tsk socker
Ev 1 tsk fisksås (nam pla)
100 g äggnudlar
Salt
Svartpeppar

Skär kycklingen i tunna strimlor.
Kärna ur och skölj paprikan.
Skär paprikan i strimlor.
Dela purjolöken mitt itu på längden, skölj noga och skär i strimlor.
Häll flytande matfett i en kastrull. Sätt på spisplattan och låt matfettet bli ljusbrunt.
Lägg i paprikan och purjolöken och låt allt fräsa 1 minut.
Lägg i vetemjölet och rör om så att det blandar sig väl med grönsakerna.
Häll på vatten och kokosmjölk.
Lägg i buljongtärningen och cayennepeppar, grön curry, koriander och socker (nam pla).
Låt soppan koka upp.
Lägg i den strimlade kycklingen.
Sänk värmen till medelvärme
Koka soppan 3 minuter.
Krama” sönder och lägg i nudlarna och låt soppan koka upp igen.
Rör om och låt soppan stå 3 min innan den serveras.
Smaka! Krydda eventuellt med mer salt

Servera soppan genast med bröd.

Löksoppa med smördegslock

 1-DSC_0655

40 gram bacon
1 matsked olivolja
1 gul lök
1 purjolök
4 dl hönsbuljong av tärning
½ kruka timjan
2  lagerblad
Salt
Ppeppar
½ rulle kyld smördeg
2 skivor bacon

Ugn: 180°

Tärna baconet och stek det i en gryta med olja. Skala och skiva löken. Skölj och skiva purjolöken. Låt lök och purjolök fräsa med baconet tills löken är mjuk.
Tillsätt buljong, repad timjan och lagerblad och koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta upp lagerbladen och häll upp soppan i två skålar.
Skär ut två lock ur smördegen och lägg över skålarna. Tryck fast degen på skålarnas utsida. Lägg en baconskiva på varje skål och tillaga i ugnen, ca 10 minuter, eller tills degen fått fin färg och baconet är stekt. Servera soppan med det spröda smördegslocket på

Toast med kallrökt lax och senapsdressing

1-DSC_0651

2 skivor vitt formbröd
1 msk smör
200 g tunt skuren rökt lax
1 avokado
40 g ruccola
½ dl torrostade pinjenötter
1 krm nymald svartpeppar
½ citron

Dressing:
1 msk flytande honung
2 msk ljus fransk senap
3 msk olivolja
1 krm salt
½ dl finhackad dill
 
Kantskör brödet. Stek det snabbt i brynt smör på båda sidor.

Rör ihop dressingen. Skala och skär avokadon i skivor.

Fördela ruccola och lax på brödet. Lägg på avokado och dressing. Strö över pinjenötter. Mal över svartpeppar. Servera med citron.

Grön potatissoppa

1-DSC_0653

1/2 kg potatis
1 bit rotselleri, c:a 50 g
2 purjolökar
1/2 pkt tinad bladspenat (ca 200 g)
1 stor bunt persilja
Matfett till stekning
1 liter hönsbuljong
Salt
Peppar

Till servering:
1 dl créme fraiche
Riven ost

Skala potatis och rotselleri och skär det i bitar. Strimla purjolöken. Hacka spenat och persilja grovt. Fräs alla grönsakerna glansiga i matfett i en stor gryta.
Häll på buljong och låt koka under lock i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk.
Finfördela grönsakerna i matberedare eller med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i tallrikar med en klick créme fraiche. Riven ost smakar bra att strö över soppan.

Du kan även kärna ur och skära grön gurka i små bitar och låta koka med soppan några minuter strax före serveringen.

Ägg med kaviarcrème

1-DSC_0645
10 personer

10 ägg
2 salladslökar
4 rädisor
1 ask smörgåskrasse

Kaviarcrème
1 dl lätt crème fraiche
1 dl lättmajonnäs
1 dl kaviar

Välj gärna kravmärkta ägg, de har oftare gulare äggula. Äggen kan förberedas och garneras i god tid.

Lägg ner i äggen i en kastrull, fyll upp med kallt vatten. Låt äggen sjuda 5 min när vattnet kokat upp. Kyl äggen snabbt i kallt vatten. Skala och dela sedan äggen på längden.
Skiva salladslök och rädisor tunt. Blanda alla ingredienserna till kaviarcrèmen.
Ställ äggen på ett fat och ringla över kaviarcrèmen. Garnera med rädisor, salladslök och krasse.

Kanapéer med matjes & kapris

 1-DSC_0644

Finncrips
Senap
Matjessill
Kapris
Olivolja
Svartpeppar

Bre varje brödskiva med smör. Stryk även på senapen. Dela bröden en gång på tvären.
Låt matjessillfilén rinna av ordentlig (torka den gärna med lite hushållspapper) och skär den i små tärningar.
Blanda silltärningarna med kapris och olivolja. Smaka av med svartpeppar.
Strö blandningen över de fyra halvorna finn crisp. Strö över persiljan.