Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Gulaschsoppa Melchersson

1-DSC_0612

4 pers

2 gula  lökar 
2  röda paprikor
3 msk   tomatpuré 
1 vitlöksklyfta
½  tsk   kummin, malen 
1 l   vatten 
2 tärningar  oxbuljong  eller motsvarande fond (ca 3 msk)
4 st   potatis(ar), medelstora 
1 nyp   cayennepeppar 
300 gram   ryggbiff 
2 msk   matolja 

Putsa bort eventuella senor och skär köttet i små tärningar. Finhacka löken och paprikan.
Bryn köttet i matolja, salta och peppra en aning och tillsätt lök och paprika efter ett tag. Krossa vitlöken tillsammans med kummin i en mortel, blanda i tomatpurén och cayennepeppar.
Klicka i vitlök och tomatblandningen i en gryta med köttet och ställ åt sidan.
Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna i det heta vattnet. Häll hälften av buljongen över köttblandningen och koka under lock i 20 minuter.
Skala och hacka potatisen grovt. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med ett rustikt bröd.

Skink- och paprikapaj med sallad

1-DSC_0601

1/2 purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
360 g strimlad rökt skinka
2 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk oregano
1 dl riven ost
1/2 tsk salt
2 krm peppar
230 g pajdeg mördeg
2 tomater
65 g salladsmix
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar att smaka av med

Sätt ugnen på 225°C.
Skölj och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs löken och paprika i hälften av olivoljan. Blanda med skinkan.
Vispa ihop ägg, mjölk och oregano. Blanda i osten. Krydda med salt och peppar.
Lägg pajdegen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 4 port). Nagga den med en gaffel.
Fördela skinkfyllningen på degen och häll över äggblandningen.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Tärna tomaterna. Blanda med sallad, vinäger och resterande olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Servera pajen med sallad.

Rostade kryddiga kikärter

1-DSC_0527

3 dl

2 burkar kikärter (à 400 g)
4 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt

Sätt ugnen på 225°C.
Spola av kikärterna och låt dem rinna av.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda med oljan.
Häll ärterna i en långpanna. Häll vitlöksolja över och rör runt. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter, skaka då och då.
Ta ut och häll ut kikärterna på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med paprikapulver.

Godaste sillröran

1-DSC_0525

1 paket (420 g) Abba 5 Minuterssill
2 st finhackade hårdkokta ägg
1 dl gräddfil
2-3 msk Kalles kaviar
2 msk hackad lök
2 msk finhackad färsk dill
Salt
Peppar

 

Skär sillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Senapsbakad torsk med rostad sötpotatis

1-DSC_0523 

Potatis
ca 500 g sötpotatis
600 g fast potatis
2 msk olivolja
1 tsk timjan

Torsk
600 g torskfilé
2 msk senap
1 tsk paprikapulver
2 krm salt
1 krm peppar
1 dl ströbröd
1 msk olivolja
250 g körsbärstomater

Gräddfil
1/2 kruka persilja
1 1/2 dl gräddfil

Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en ugnsplåt.

Potatis:
Skölj och skiva all potatis och blanda dem med olivoljan, timjan, salt och peppar. Häll ut dem på den förvärmda plåten och rosta först ca 15 minuter.

Torsk:
Bred senapen på torskfiléerna. Strö över paprikapulver, salt, peppar och ströbrödet. Ringla olivoljan över torsken. Lägg den på potatisplåten och stek ytterligare ca 10 minuter.
Dela tomaterna.

Gräddfil:
Hacka persiljan och blanda den med gräddfilen, smaka av med salt och peppar.
Servera torsken med potatisen, tomaterna och gräddfilen.

Räksoppa med räkspett

1-DSC_0443

6 portioner

1 kg medelstora tinade ishavsräkor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong (av fond eller tärning)
3 msk vetemjöl
2 dl matgrädde
1–2 msk tomatpuré
Ett par duttar kajennpeppar

Till servering
4–8 smördegspinnar, köpta eller av färdig smördeg

Skala räkorna, det är skalen vi vill åt i första hand. Lättbryn skalen med smör och tomatpuré i rymlig kastrull, 5–8 minuter på näst högsta värme. Slå på buljongen, låt sjuda
under lock 15 minuter. Sila från skalen och häll tillbaks spadet i kastrullen och koka upp igen.
Vispa ut mjölet i lika mycket kallt vatten, vispa ner i sjudande räkspad. Låt småputtra under lock 5 minuter, tillsätt grädden och smaka av med kajenn.
Trä räkor på spett att servera till. (Spar ev överblivna räkor till nattmacka.) Servera gärna frasiga smördegspinnar bredvid.

Balkong

Lite sommarfint på Syrrans balkong!

 

IMG_20170606_154725-COLLAGE

Äppelkompott med havrefras

1-DSC_0444

Äppelkompott:
6 röda äpplen
1/2 dl vatten
1 tsk äkta vaniljpulver eller en uppslitsad vaniljstång
1/2 dl strösocker
2 msk honung

Havrefras:
4 msk smör
4 dl havregryn
2 msk socker

Äppelkompott:
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor. Lägg äpplen, vatten, vanilj, socker och honung i en liten kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt kompotten sjuda i cirka 8 – 10 minuter.

Havrefras:
Smält smör i en stekpanna, tillsätt havregryn och socker och fräs det i pannan tills det tagit färg. Rör om då och då.

Servera kompotten med havrefras och vispad grädde.

Saffransscones

1-DSC_0441

6 st

2 dl mjölk (3%)
2 påsar saffran (1 g till 6 scones)
7 1/2 dl vetemjöl 7 1/2 dl motsvarar 450 g)
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl rörsocker
125 g kallt smör
1 ägg

Till pensling
Uppvispat äggM
Mandelspån
Rörsocker
 

Sätt ugnen på 250 °C.
Koka upp mjölken med saffranet i en kastrull. Låt svalna till ljummet.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och rörsocker i en bunke.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och saffransmjölken. Blanda hastigt ihop till en deg.
Dela degen i 6 bitar (för 6 port) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Alternativt dela degen i 2 delar och platta ut till 2 tekakor.
Skär ett kryss över kakorna och nagga med en gaffel.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och rörsocker.
Grädda i mitten av ugnen tills sconesen fått fin, gyllene färg, 15- 20 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering.

Svamp- och löksoppa

 

4 pers.1-DSC_0439

1 liter färsk svamp
4 färska lökar
2 msk Arla smör
4 msk vetemjöl
5 dl svampbuljong
4 dl Arla Ko mjölk
2 dl Arla Ko vispgrädde
1-2 msk sherry
Salt
Peppar

Skala löken. Skär löken och svampen i ganska stora bitar. Fräs först svampen i smör i en gryta. Rör ner löken och låt den fräsa med ca 5 min på svag värme. Rör i mjölet och späd med buljong och mjölk. Låt soppan koka ca 10 min. Rör ner grädden och smaksätt med sherry, salt och peppar.
Servera med bröd.