Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Italiensk korv med basilikarisoni

550 g falukorv
8 marinerade soltorkade tomater
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

Risoni:
3 dl risoni, (250 g)
7 dl grönsaksbuljong, (tärning + vatten)
150 g sockerärter
3 färska gula lökar med blast
1 dl riven parmesanost,
2 krm svartpeppar
½ kruka basilika

1. Sätt ugnen på 225°. Skär djupa skåror i korven men inte helt igenom. Torka av de marinerade tomaterna med hushållspapper och skär dem mitt itu. Repa bladen från basilikan. Fyll skårorna i korven med tomater och basilika.
2. Lägg korven i en ugnssäker form och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.
3. Koka risonin i grönsaksbuljongen utan lock ca 11 min.
4. Ansa och strimla sockerärter och lök. Rör ner sockerärter och lök i risonin när 2 min återstår av koktiden. Krydda med peppar. Strimla basilikan och rör ner den i risonin. Servera risonin till korven.

Medelhavspaj med lammfärs

6 portioner

Pajskal
4 1/2 dl vetemjöl
175 g kylskåpskallt smör
5–6 msk iskallt vatten

Fyllning
1 aubergine
1 squash
1 röd paprika
olivolja till pensling och stekning
salt, peppar
1 gul lök
400 g lammfärs
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
3 msk matlagningsvin, vitt eller rött
1–2 krm smulad torkad basilika
50 g fetaost

Äggsmet
200 g riven gratängost
3 ägg
3 dl grädde
1/2 tsk salt
1/2 krm nymalen svartpeppar

Topping
1/2 dl soltorkade marinerade
cocktailtomater
16–20 oliver
150 g cocktailtomater på kvist
50 g smulad fetaost
alfolie + smör

Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölet i en matberedare monterad med en kniv.
Lägg i smöret, skuret i bitar. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills det blir en degboll.
Tryck ut degen i en pajform (23 cm i diameter med hög kant), så att den hänger lite över kanten. Nagga pajskalet och låt vila kallt cirka 20 minuter. Förgrädda cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på grill, 250 grader. Ansa och skär aubergine och squash i cirka 1 centimeters skivor. Klyfta och kärna ur paprikan. Pensla grönsakerna med oljan. Lägg på papprad plåt och rosta i mitten av ugnen 5–10 minuter. Salta och peppra. Låt svalna på plåten. Dela i mindre bitar.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Skala och hacka löken. Fräs i oljan cirka 3 minuter. Lägg i färsen och rör den grovgrynig, cirka 5 minuter. Smula ner buljongtärningen, blanda i tomatpurén och vinet. Fräs cirka 5 minuter.
Smaka av med basilika, salt och peppar. Smula fetaosten.
Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten. Varva grönsakerna (packa inte för hårt), färsen och fetan i tre lager i pajskalet. (Börja och avsluta med grönsaker). Fördela äggsmet över varje lager.
Lägg på garneringen i grupper på pajen. Täck pajen med smörad alfolie och grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat cirka 60 minuter, känn med provsticka. Grädda utan folie de sista 15–20 minuterna för fin färg. Låt vila inför serveringen.
Kommentarer

Tips
Det går utmärkt att göra pajen i god tid och värma den inför serveringen.

En sallad med tunnskivad fänkål, rucola och några blad riven rosésallad, toppad med olivolja, rostade pinjekärnor och flagad parmesanost passar utmärkt till den matiga pajen

Pastasallad med bacon och ädelost

300 g pasta
280 g bacon
4 msk ädelost
3 tomater
1 paprika
1 gurka
1 salladshuvud

Dressing:
3 msk vinäger
1 tsk olivolja
1 tsk örtkrydda
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut aluminiumfolie så den täcker bottnen av en plåt.
Lägg baconskivorna på plåten och stek i ca 20 min eller tills baconet är knaprigt.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär grönsakerna i bitar och lägg i en bunke.

Häll ut pastavattnet och skölj pastan under kallt vatten.
Häll ned pastan i bunken med de andra grönsakerna.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen i ett glas och häll i pastasalladen. Blanda om allt noggrant.

Lägg upp på tallrikar och stick in baconskivorna i pastasalladen.

Wokat ingefärsfläsk med aprikoser

400 g strimlat bogfläsk
eller färsk skinka
2 tsk malen ingefära
salt, peppar
1–2 msk neutral olja
3 klyftade gula lökar
2 dl creme fraiche
200 g torkade aprikoser
2–3 msk strimlad gari (inlagd
ingefära, finns på sushihyllan)

1 Pudra köttet med ingefära, salta och peppra. Hetta upp oljan i stekpanna, fräs hälften av köttet i taget till fin färg på hög värme, ta upp.
2 Sänk till knapp medelvärme och fräs löken mjuk under lock, cirka 5 minuter. Lägg tillbaka köttet och rör i creme fraiche och aprikoserna.
3 Låt puttra under lock 5 minuter, smaka av såsen med mera salt och peppar.
4 Blanda i inlagd ingefära strax före servering. Bjud kokt ris och blandad grönsallad till.

Thaisoppa med räkor

4 pers

1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
1 röd paprika
250 g broccoli
1 msk rapsolja
1,5 msk röd currypasta
0,75 msk sambal oelek
4 msk fisksås
1 burk kokosmjölk, (400 ml)
8 dl vatten
1 burk skivade vattenkastanjer, (ca 225 g)

Tillsätt mer sambal oelek och röd currypasta om du vill ha starkare soppa. Räkorna kan bytas ut mot exempelvis kyckling eller surimi.
1. Skala räkorna och ställ dem kallt medan soppan tillagas. Skala och skär morot och lök i små bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Bryt broccolin i små buketter. Fräs grönsakerna i olja 2-3 min.
2. Blanda ner currypasta, sambal oelek och fisksås. Tillsätt kokosmjölk och vatten.
3. Låt soppan koka upp. Sjud under lock tills grönsakerna blivit mjuka men fortfarande har spänst, ca 10 min. Tillsätt de avrunna vattenkastanjerna.
4. Dra kastrullen från värmen och tillsätt räkorna precis före servering.

Tips:
Tillsätt mer sambal oelek och röd currypasta om du vill ha starkare soppa. Räkorna kan bytas ut mot exempelvis kyckling eller surimi.

Frikadeller med pappardelle och paprikasås

400 g nötfärs
1 msk potatismjöl
1,½ dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 kruka oregano
2 dl ajvar relish, (stark eller mild)
1 dl vatten
2 morötter
1 squash, (ca 250 g)
300 g färsk pappardelle

1. Blanda färsen med potatismjöl, 1/2 dl grädde, salt och peppar. Hacka hälften av oreganon och blanda i färsen. Forma färsen till runda bullar som läggs på vattensköljd skärbräda.
2. Koka upp resten av grädden, ajvar och vatten. Lägg i köttbullarna och låt puttra utan lock 6–8 min.
3. Skala och skär morötterna i tunna remsor på längden. Skär squashen i remsor, enklast går detta med en potatisskalare. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning. Låt morötter och squash koka med när ca 2 min återstår av koktiden.
4. Servera frikadellerna med sås, pasta och grönsaker. Garnera med resten av oreganon.

China grill med gurka och jasminris

Antal personer: 4

1 kg fläskkarré
2 msk paprikapulver
1 msk brun farin
1 msk chilipulver
1 msk vitlökspulver
1 msk ingefära
1 ½ tsk svartpeppar
2 tsk salt

Till servering
gurka
vårlök
jasminris
Grillsås.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen. Ta undan ca ¼, gnid in resten på köttet.
Lägg köttet mitt på grillgallret och grilla under lock på medelvärme (150° C) i ca 2 timmar tills köttet är väl genomstekt (innertemperaturen ska vara 65° C). Vänd då och då. Låt vila i ungefär 10 minuter när det är klart.
Skiva köttet tunt. Strö över kryddblandningen. Servera med gurka, vårlök, jasminris och Melkers grillsås.

Tips
För snabbare tillagning, skär karrén i skivor och grilla.

Tandoorilax med blomkål och mos

Portioner: 4

Potatismos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
1 1/2 msk smör eller margarin
Salt
Peppar

Blomkål med dressing
ca 250 g blomkål
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 kruka persilja

Lax
ca 600 g laxfilé
2 tsk tandoorikrydda
1 tsk olja

 

Potatismos:
Skala och koka potatisen.

Blomkål:
Ansa och skär blomkålen i bitar. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar. Hacka persiljan, vänd ner den i dressingen.

Potatismos:
Värm mjölken i en kastrull. Häll av vattnet från potatisen. Ställ tillbaka kastrullen med potatisen på plattan och stöt sönder potatisen. Späd med mjölken och matfettet och vispa med elvisp. Smaka av med salt och peppar.

Lax:
Skär laxen i portionsbitar och krydda med salt, peppar och tandoorikrydda. Stek laxen i oljan i en stekpanna ca 6 minuter. Vänd och stek på alla fyra sidor.
Servera laxen med potatismoset, blomkålen och dressingen.

Tips
Koka med blomkålen i potatisvattnet de sista 10 minuterna och gör ett potatis- och blomkålsmos.

 

Detta är ett recept från Billiga veckan v 8, 2016.

Citron- och vallmosockerkaka

175 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
4 ägg
2 msk finrivet citronskal (endast det gula)
1 dl pressad citronsaft
5 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
4 msk vallmofrö
2 tsk bakpulver

Till servering:
3 dl vispgrädde
250 g färska bär

Ugnstemperatur 175º

Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och citronsaft och vispa lite till. Blanda ihop alla torra ingredienser tillsammans med 2 msk vallmofrön i en skål och rör sedan ner i smeten.
Smöra och strö 2 msk vallmofrön i en kakform, ca 1 ½ liter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 35–40 min. Servera med vispad grädde och bär.

Nudlar med strimlat fläsk

Portioner: 4

250 g äggnudlar
ca 600 g strimlad färsk skinka
2 msk olja
salt
peppar
400 g grönsaksmix (paprika, zucchini, purjolök & rödkål)
1 flaska ketjap manis (à 125 ml)

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Stek skinkan i hälften av oljan tills det får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lyft upp på en tallrik.
Stek grönsakerna i resten av oljan. Krydda med salt och peppar. Blanda grönsakerna och skinkan med nudlarna.
Tillsätt ketjap manis, vänd rund och servera.