Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Cocktail på kräftstjärtar

 1-DSC_0317

1 burk skalade, kokta kräftstjärtar, ca 380 g
4-6 små salladslökar
1 dm gurka
20 physalis
Pressad saft av 1/2 lime

Rhode IsIand sås:
2 dl gräddfil
2 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk grov senap
1 tsk tomatpuré

Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär salladslöken i tunna skivor. Hacka gurkan. Skär physalisen i kvartar. Blanda kräftstjärtar, salladslök, gurka, physalis och limesaft. Lägg upp i 4 glas.
Servera med såsen.

Önskebrunnen

 

Ett par kommer till en önskebrunn, kvinnan kastar i ett mynt.
– Vad FAAN?! Det är slöseri med pengar skriker mannen.
Han lutar sig framåt för att fiska upp myntet men faller i och drunknar.
– Det gick fan i mig snabbt, sa frun!


Fredagskul

Korintkakor med citron

1-DSC_0337

ca 50 st

4 1/2 dl vetemjöl (270 g)
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl korinter
Skal av 1 citron
150 g rumstempererat smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk

Till utbakning
ca 2 dl strösocker

Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och korinter i en bunke. Riv citronskalet och blanda ner det.
Blanda ner matfettet, grädden och mjölken och arbeta ihop till en deg. Ta upp den på en bänk och dela degen i 2 delar och rulla ut varje del till en rulle ca 25 cm lång. Linda in dem i plastfolie och lägg dem i kylen så att de går lätt att skära.
Sätt ugnen på 225°C.
Utbakning: Häll sockret på en tallrik. Skär degen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg en skiva i taget i sockret och tryck ut den till en tunn  kaka ca 8 cm i diameter. Vänd i sockret.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter. Låt kallna på galler.

Råstekt rotsakspytt med ost och rökt bog

1-DSC_0328

200 gram morot
200 gram palsternacka
200 gram rotselleri
100 gram kålrot
200 gram rökt sidfläsk.
1 gul lök
1 centimeter röd chili.
200 gram halloumiost, eller fetaost
 
Tärna centimeter stora kuber av 200 gram morot, 200 gram palsternacka, 200 gram rotselleri, 100 gram kålrot och 200 gram rökt sidfläsk. Hacka en en gul lök och en centimeter röd chili. Fräs allt i olivolja på medelstark värme tills allt är genomstekt. Salta och peppra. Tärna 200 gram feta- eller halloumiost och lägg i mot slutet av stekningen. Avsluta med lite nedklippt gräslök. Salta och peppra. Servera med äggula. Klart

Tips: Jag stekte i ugnen  225 grader i ca 20 min.

Höstsoppa a´la Öhr

 1-DSC_0327

1 palsternacka
2 morötter
1 bit rotselleri ca: 100g
2-3 potatis
1 l vatten
3 msk Grönsaksfond
4-5 vitpepparkorn
2-3 kryddnejlikor
2 dl créme fraiche
1-2 krm Orginal Creole Seasoning
Salt
Peppar
Persilja

Skölj ansa och skrapa eller skala rotfrukterna.
Riv dem fint på råkostjärn alt. matberedare.
Koka upp buljongen, lägg i pepparkorn och nejlikor.
Blanda ner rotfrukterna och låt dem koka tills de känns mjuka ca: 8-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö rikligt med hackad persilja över, och häll i créme fraiche.

Chorizokorv med couscous

1-DSC_0322

4 port

300-400 g kryddig korv, typ chorizo
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm färsk ingefära
ca 400 g rotfrukter, t ex 2-3 morötter, 1 palsternacka och en bit rotselleri
2 tomater
2 dl vatten
1 buljongtärning
ca 1 msk kryddig sås, typ hot chilisås eller ett par droppar tabasco
3 dl couscous
4 dl kokande vatten
1 tsk salt
Persilja

Skär korven i knubbiga bitar. Skala och hacka löken, skala och finhacka vitlöken och ingefäran. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller tärningar. Skär tomaterna i bitar.
Smält lite fett i en gryta och fräs lök, vitlök och ingefära några minuter under omrörning. Blanda ner korven och rotfrukterna och fräs ytterligare några minuter. Rör i tomater, buljong och kryddsås. Koka upp och sjud under lock på svag värme tills rotfrukterna är lagom mjuka, ca 15 minuter.
Mät upp couscous i en skål. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Häll den över couscousen, lägg på lock och låt stå 5 minuter.
Smaka av grytan och strö hackad persilja över.
Rör om i couscousen med en gaffel. Fördela den på varma tallrikar med korv och grönsaker ovanpå.

Kräftröra med dill och tabasco

1-DSC_0309

360 g kräftstjärtar på burk
3 msk chilisås
3 msk majonnäs
1 tsk worcestershiresås
½  tsk tabasco
½  dl hackad dill

Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur kräftstjärtarna. Blanda resten av ingredienserna till en sås och vänd ner kräftorna.

Biff med örtsmör och hasselbackspotatis

1-DSC_0320
2 pers

2  ryggbiffar (ca 150 g styck)
Salt
Peppar

Smör:
ca 30 g smör
1 msk hackad persilja
1 klyfta vitlök
1 tsk dragon

Potatis:
4-6 st potatisar
Salt
Olja
Soja

Ugn:225 grader
Skåra potatisen fint på ovansidan. Lägg dem i ugnsform. Salta och pensla med lite olja blandat med soja. Stek dem i ugn 30–40 minuter.
Blanda smöret och lägg i folie i kylskåpet. 3. Krydda köttet och stek i 2–3 minuter på varje sida. Servera biffarna med skivor av örtsmöret och potatisen.

3 kortisar

 

– Mina fötter har somnat.
– Skulle man döma efter lukten är dom döda.
Den ene flyttkarlen till den andre:
– Vi måste hjälpas åt här, om du tar det stora skåpet så tar jag ansvaret.
– Bits er hund?
– Nej.
– Aj, ni sade ju att den inte bits.
– Det gör den inte heller, det är inte min hund.


Fredagskul

Grönkålssoppa

1-DSC_0315

4 pers.

2 l färsk grönkål (el 400 g fryst)
1 purjolök
2 msk matfett
1½ liter vatten (el skinkspad)
2 buljongtärningar (grönsaks- el hönsbuljong) el 3 msk konc fond
3 potatisar (mjölig sort), ca 100 g
Salt
Peppar

Tillbehör:
Kokta ägghalvor i klyftor
Bröd

• Förväll färsk grönkål först genom att koka dem ca 5 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt till 1 liter vatten). Låt den rinna av i en sil och pressa ur vattnet. Hacka el mixa dem.
• Snitta, skölj och strimla purjolöken mycket fint.
• Smält matfettet i en gryta. Tillsätt den strimlade purjolöken och fräs den..
• Tillsätt vattnet och buljongtärningarna el fond.
• Skala och riv potatisen. Tillsätt den rivna potatisen i grytan. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Rör då och då.
• Tillsätt förvälld, hackad eller frusen grönkål i soppan, låt allt få ett uppkok.
• Vill du ha en tjockare konsistens så red av med lite vatten blandat med 1 msk majsstärkelse. Om du vill ha soppan tunnare så späd med vatten.
• Smaka av soppan med salt och peppar.