Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Kortisar

 

Två fyllon kröp längs efter en järnväg.
Den första fyllot säger:
– Det var en jvla trapp o vara lång…
Varpå den andra kontrar:
– …och ena jvla räcken o sitta lågt…
————————————————————————————-
Kvinnan till mannen efter sex:
– …jag måste varna dig att jag har ett dåligt morgonhumör.
– Ingen panik, jag har redan gått då..
————————————————————————————-
– Vet du vad det är för skillnad på en korv och en brevlåda?
– Neej…
– Då kan man ju inte skicka dig att hämta posten…


Fredagskul

Jordgubbs- och yoghurtglass

1-DSC_0256

Portioner:  4

250 g frysta jordgubbar
1 dl apelsinjuice
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung

Mixa alla ingredienser i en matberedare, ät direkt eller stoppa in smeten i frysen. Godare hemmagjord jordgubbsglass får man leta efter!

Snigelliv

 

Två sniglar skickade en tredje för att handla.
När snigeln varit borta i tre dagar, sa en av de väntande sniglarna.
– Är det inte typiskt för honom. Det tar alltid en förbaskat lång tid när han skall göra något.
Röst ifrån gräset:
– Är det så ni snackar skit om mig, så går jag inte alls…


Fredagskul

Enkel focaccia med oliv- och fänkålsfocaccia

1-DSC_0251

Grundrecept focaccia
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

 Oliv- och fänkålsfocaccia
1 sats focacciadeg (se grundrecept)
200 g svarta oliver
2 msk fänkålsfrön
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
 
Oliv- och fänkålsfocaccia
Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Clam Chowder New England

1-DSC_0241
6 port.

5 dl musslor utan skal
50 g tärnat bacon eller rökt sidfläsk
½ finhackad gul lök
1 lagerblad
½ msk timjan
5 dl fiskbuljong
250 g skalad tärnad rå potatis
5 dl grädde
10 dl mjölk
2 msk maizena

Fräs bacon, lök, lagerblad och timjan på svag värme i ett par minuter i en gryta.
Tillsätt potatistärningar och buljong, sjud i ca 5 minuter. Grovhacka musslorna och lägg dem i soppan.
Rör ut maizena i lite av mjölken och rör ner detta tillsammans med resten av mjölken och grädden.
Sjud tills potatisen är färdig men inte mosig, ca 2-3 minuter. Smaka av med lite salt och peppar. Garnera med persilja och eventuellt lite kryddolja. Servera soppan rykande het.

Äggsallad med frasig parmaskinka

1-DSC_0233

8 personer

Senapsdressing
2 tsk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk citronsaft
4 msk olivolja
Salt
Nymalen svartpeppar

8 skivor lufttorkad skinka
8 ägg, medelstora
ca 130 g machésallad, sköljd, torr

Senapsdressing:
Vispa ihop senap, vinäger och citronsaft i en skål. Vispa i oljan lite i taget, smaka av med salt och peppar.

Dela skinkskivorna i fyra bitar. Stek dem i het panna med en gnutta matfett tills de får färg och blir frasiga. Låt svalna på hushållspapper.
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i äggen när det kokar och koka 6–7 minuter. Spola dem med kallt vatten. Skala och dela äggen.
Lägg upp machésallad, ägghalvor och frasig skinka på ett fat. Ringla över dressing och ta några tag med pepparkvarnen.

Thailändsk slaw med jordnötter

1-DSC_0235

300 g färsk vitkål
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 msk socker
3 msk färskpressad limejuice
2 1/2 msk fisksås
4 msk rapsolja
1/2 kruka hackad koriander
3 msk grovhackade, torrostade jordnötter

Finstrimla vitkålen. Skala och grovriv moroten. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda vitlök, chili, socker, limejuice, fisksås och olja i en bunke. Rör tills sockret lösts upp.
Blanda kål och morot med dressingen. Tillsätt koriandern. Strö över jordnötterna.

Bin Laden

 

Polisen meddelar att man gripit några av Usama bin Ladens släktingar.
De personer som nu sitter i säkert förvar är Usamas mor – Marme Laden och de två bröderna – Choko Laden och Remou Laden.
I lördags kväll tillfångatogs även hans syster – Pina co Laden.
Nu spanar man efter hans kusin – Sal Laden och hans senile farfar – Var Fan Var Det Jag La den.


Fredagskul

Fisksoppa med räkor och vitlök

1-DSC_0232
  Portioner: 4

   1 gul paprika
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    1 msk tomatpuré
    2 tsk torkad timjan
    2 morötter (à 200 g)
    2 potatisar (à 200 g)
    3 tomater
    1 liter grönsaksbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
    600 g fisktärningar (t ex lax, hoki, kolja)
    1 burk räkor i lake (170 g)
    Salt
    Peppar

Tillbehör
    Krutonger
    Lätt crème fraiche

 

    Skär paprika, skalad lök och vitlök i bitar. Fräs det i olivolja i en kastrull tillsammans med tomatpuré och timjan.
    Skala morötter och potatis, skär dem och tomaterna i bitar. Lägg ner i kastrullen och fräs några minuter.
    Tillsätt buljongen och låt grönsakerna koka mjuka under lock. Mixa med en stavmixer eller i matberedare.
    Lägg ner fisken och låt den sjuda några minuter. Häll av spadet från räkorna och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.
    Servera soppan med krutonger och lätt crème fraiche med franska örter.

Franskbröd med dinkel

1-DSC_0230
3 bröd

1 kg Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
50 g (1 pkt) jäst
5½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt

Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåts- papper eller tryck ner dem i smorda 1½ liters formar.
Jäs under bakduk, 30–40 minuter.
Värm ugnen till 225°C.
Pensla bröden med vatten och gör några snitt med en vass kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa – under bakduk.