Samtal kring middagsbordet

Recept och Bilder

Semifreddo med choklad och blodapelsin

100 g mörk choklad
2 msk honung
2 ägg
2 msk socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 blodapelsiner
12 maränger

Till garnering
Choklad
Citronmeliss

Finhacka chokladen lägg den i en skål och smält i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
Blanda honungen med chokladen och vänd försiktigt ner äggulorna.
Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Vispa grädden fluffig. Riv skalet från en halv apelsin och vänd ner.
Krossa marängerna. Rör ihop chokladen med grädden och vänd försiktigt ner de uppvispade vitorna och hälften av de krossade marängerna.
Häll upp semifreddon i en stor skål eller i portionsglas och frys ca 4 timmar så att den är halvfryst.
Skala apelsinerna med kniv och skär bort att det vita. Skär loss apelsinköttet mellan hinnorna i filéer.
Kula upp med glasskopa eller servera direkt ur glasen. Toppa med resten av de krossade marängerna och apelsinfiléer.
Till garnering: Dekorera gärna med lite riven choklad och citronmeliss

Kotletter med blomkål i pestogrädde

4 kotletter
salt, peppar
1 blomkålshuvud c:a 600 g
1 röd paprika
2 ½ dl mellangrädde
½ burk färdigköpt pesto
6-8 marinerade soltorkade tomater

Gör några snitt i den feta kanten på kotletterna. Bryn lite matfett i en stekpanna. Stek kotletterna c:a 3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Håll kotletterna varma.
Dela blomkålen i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 3-5 minuter.
Kärna ur och tärna paprikan. Hacka tomaterna.
Fräs paprikan i lite matfett. Tillsätt grädde och tomathack. Klicka ner peston. Låt såsen koka samman några minuter. Smaka av.
Häll såsen över den nykokta blomkålen och bjud kotellterna till

Fisksoppa med asiatiska smaker

400 ml kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
1 purjolök
1 röd paprika
1 msk röd curry
1 msk riven ingefära
375g torsk
170g räkor i lake

Med curry, ingefära och purjolök sätter du rejält med smak på den här fisksoppan. En lika enkel som god rätt. Smaklig måltid!

Strimla purjolöken och paprikan. Fräs i en gryta med smör eller olja några minuter.
Blanda i röd curry och ingefära, rör runt. Häll i kokosmjölk, 3-4 dl vatten och fiskbuljongtärningen. Låt allt sjuda ca 10 minuter.
Dela torskfilén i mindre bitar och lägg i grytan. Sjud ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i räkorna precis innan servering.

Servera fisksoppan med ett gott bröd

Familjerostis

5 dl Arla Ko® mjölk
½ dl Arla® smör-&rapsolja
50 g jäst
1 msk honung
3 dl havrekli
1 ½ tsk salt
10 dl vetemjöl special, ca 600 g

Till pensling:
1 äggvita
2 msk vallmofrön

Värm mjölk och smör-&rapsolja i en kastrull till max 37°. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och övriga ingredienser. Arbeta degen smidig ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Dela degen i två bitar och knåda ut dem till längder. Lägg dem i smorda avlånga formar, ca 1 ½ liter. Låt jäsa 20 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Glassig croissant – glasstaco

1 croissant
1 dl glass (t ex. vanilj, jordgubb eller choklad)

Till servering
färska bär (hallon, blåbär eller jordgubbar)
chokladsås eller kolasås
kokos
hackade nötter

Två goda saker blir ju dubbelt så gott ihop, det är sen gammalt. Fyll en croissant med glass och du har världens bästa (och mäktigaste) efterrätt. Toppa med chokladsås, nötter, färska hallon, blåbär eller jordgubbar. Eller varför inte lite av allt?

Dela croissanten längsmed, men inte helt igenom. Fyll med en kula valfri glass.

Till servering:
Toppa med bär, choklad- eller kolasås, kokos och gärna hackade nötter.

Vitlökskyckling i lergryta

1 st kyckling, hel, färsk
3 msk olja
3 klyfta(or) vitlök, pressade
0,5 st citron(er), pressade
1 tsk citron(er), rivet skal
1 tsk honung
5 st vitlök(ar), hela, skalade
basilika
peppar
salt
salladslök(ar), hela, skalade
spenat , färsk, några blad
minimajs
3 st tomat(er), soltorkade
2 msk vin, vitt

1. Lägg lergrytan i kallt vatten i ca 20 minuter.
2. Skölj en hel färsk kyckling. Blanda olja med tre pressade vitlökar, pressad citron, rivet citronskal, honung och lägg fem hela skalade vitlökar i röran. Krydda med basilika, salt och peppar och rör om.
3. Gnid in kycklingen med blandningen och lägg det som blir kvar tillsammans med de hela vitlöksklyftorna i kycklingen.
4. Lägg sedan i små hela skalade salladslökar, några blad färsk spenat, minimajs och soltorkade tomater klippta i småbitar.
5. Tillsätt vitt vin och salta och peppra extra efter smak. Ställ lergrytan i kall ugn och sätt den på 250 grader. Låt den stå i ugnen i ca 1 1/2 timme.
6. Ta av locket de sista 10 minutrarna om du önskar få mer färg på maten. Servera med ris elle potatis

Krämig paj med bacon

Pajdeg
3½ dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
125 g smör
½ tsk salt
1 litet ägg

Fyllning
1 liten purjolök
2 paprikor
280 g tärnat bacon
Salt
Peppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
250 g mozzarellaost

Fyllning:
Ansa, skölj och skiva purjolöken. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken. Krydda med salt och peppar. Ta undan lite av baconröran till garnering. Blanda ägg och grädde. Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.

Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat. Garnera med timjan och lite av baconröran.

Garnering
Färsk timjan

Harissa- och yoghurtlax

2 port.

300 g laxfilé (utan skinn)
200 g grekisk yoghurt
2 msk citronsaft
1 tsk harissa (färdig kryddpasta med chili)
100 g babyspenat
½ gurka
1/2 kruka mynta
1/2 kruka färsk koriander (kan uteslutas)
½ grön chili, fint skuren
1 msk olivolja

Blanda harissa med yoghurt och hälften av citronjuicen. Salta och peppra. Ställ hälften av yoghurten i kylen fram till serveringen och låt laxskivorna marinera i resten cirka 20 minuter.
Häll spenaten i ett durkslag och häll över kokande vatten. Låt vattnet rinna av och torka av spenaten med hushållspapper. Salta och peppra.
Skär gurkan i långa tunna strimlor med en potatisskalare. Blanda med spenat, örter och chili. Vänd runt med hälften av olivoljan och återstående citronjuice. Smaksätt med salt och peppar och ställ åt sidan så länge.
Värm resterande olivolja i en stekpanna. Skrapa överflödig marinad från laxbitarna. Stek 2-3 minuter på varje sida (beroende på hur tjocka laxbitarna är). Servera med salladen och harissayoghurt.

Glasmästarsill

6 filéer inläggningssill
1 morot
1 rödlök
3 cm pepparrot
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 tsk senapsfrön
2 lagerblad

Lag
1 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Skala och slanta moroten. Skala och skiva rödlöken och pepparroten.
Lag: Koka upp lagen. Låt den svalna.
Skär sillfiléerna i mindre bitar. Varva sill, kryddor och grönsaker i en vacker burk. Häll över lagen. Sillen är serveringsklar inom en timme, men den blir godare om den får stå över natten. Sillen håller sig i en vecka i kylen.

Japansk kräftwok med wasabitopp

4 pers.

250 g frysta, kokta kräftstjärtar
ca 200 g platta risnudlar
500 g frysta wokgrönsaker
Arla smör-& rapsolja
1 1/2 dl teriyakimarinad
1/2 dl rostade sesamfrön

Wasabitopp:
250 g KESO cottage cheese mini
1/2 tsk wasabipasta (japansk pepparrot)
1 msk hackad inlagd sushi ingefära

Tina kräftstjärtarna. Blanda ingredienserna till wasabitoppen. Koka nudlarna. Låt dem rinna av. Låt kräftstjärtarna rinna av. Stek grönsakerna i smör-& rapsolja i en wok eller stor stekpanna. Rör i marinad, nudlar och kräftstjärtar och värm på igen. Strö över de rostade sesamfröna. Servera med wasabi-toppen.